Sprejery trestejme tvrdou prací, ať likvidují svoje čmáranice

S jejich škrábanicemi se setkáváme všude, také na soupravách a stanicích metra, tramvajích a autobusech. Dopravci je navíc musí vyčistit, než je pustí zpátky do provozu. A tady je příležitost pro nápravu vandalů.

Nedávno jsem viděl reportáž České televize o tom, jaké škody působí sprejeři pražskému Dopravnímu podniku. Jejich odstranění stojí dopravce hlavního města řádově kolem deseti milionů korun ročně. Přitom tihle škůdci, kteří si o sobě myslí, že jsou umělci, bezohledně ničí veřejný a soukromý majetek. A jsou čím dál tím drzejší, staly se i případy, kdy se v noci dostali do uzavřených stanic metra.

Tuhle činnost nejde přehlížet. Dopravní podnik hlavního města Prahy stojí sprejerství každoročně peníze, které by mohly být využity rozumněji. A je třeba si uvědomit, že odstraňování graffiti platí také daňoví poplatníci, protože městská doprava je financovaná i z veřejných peněz.

Jak tedy řešit tento problém? Tak samozřejmě považuji za normální, že chycení sprejeři zaplatí škody, které způsobili. A dále by bylo užitečné, kdyby se sami podíleli na likvidaci svých děl. Čili by například v rámci odsouzení k veřejně prospěšným pracím uklízeli a likvidovali graffiti. Ono to není vůbec jednoduché, a tak si myslím, že to by pro ně byl správný a výchovný trest.     

Autor: Jan Ziegler | sobota 21.5.2016 10:23 | karma článku: 37,83 | přečteno: 1802x