Smutná ruská tradice, brutální násilí na ženách

V Putinově říši umírá ročně při domácím násilí zhruba 14 tisíc žen, což je daleko víc než v západních zemích. Nejhorší na tom je, že Rusové tento problém prakticky neřeší.

Týrání žen při domácím násilí je hrozné a odsouzeníhodné, ať se děje kdekoliv. Jenomže v normálních státech se s ním snaží něco dělat, kdežto v Rusku podle článku z časopisu Týden nikoliv. Domácím násilím tam trpí až 90% žen.    

Vztah Rusů k ženám je velmi hrubý a má příčinu v daleké historii. V tamní tradici bylo a mnohde také pořád je normální, že když chlap ženskou alespoň jednou za čas nezmlátí, ona si myslí, že ji nemá rád. Dokonce i carevna Kateřina II. v 18. století, když ji jako princeznu Žofii Frederiku Augustu z německého Anhaltska provdávali za budoucího ruského cara Petra III., byla upozorněna na to, že ji manžel občas zmlátí, protože v Rusku je to normální.

Seriózní ruští historici tento problém nezastírají. Třeba v Dějinách Ruska 20. století, editované Andrejem Zubovem, v I. díle, na jehož začátku je shrnuta historie této země od nejstarších dob, se autor příslušného textu domnívá, že hrubé chování k ženám v Rusku má počátek v ničivém tatarském vpádu ve 13. století, po kterém zhrubla celá společnost a bití a týrání podřízených se zde na rozdíl od Západu stalo běžnou normou.

Jednou z příčin této neblahé ruské tradice může být také fakt, že v pravoslavném Rusku na rozdíl od katolického Západu neexistovala tzv. rytířská kultura, jejíž součástí byly i úcta a dvoření se ženám. Ortodoxní Rusové jsou sice velikými ctiteli bohorodice (Panny Marie), ale k ostatním ženám se často chovají mimořádně hnusně. Vzpomínám si, že v jednom dokumentu ČT popisoval bývalý důstojník čs. vojenského letectva svůj pilotní výcvik v Sovětském svazu. Na něm se někdy v sedmdesátých letech minulého století stal svědkem toho, jak na jednom alkoholickém vodkovém večírku zmlátil totálně opilý ruský maršál letectva svoji manželku.

Ovšem v tomhle ohledu změny k lepšímu v Rusku nečekejme, protože pro mnohé ruské představitele je domácí násilí na ženách něco, co je součástí rodinného života a druhým lidem do toho nic není. A to je moc špatně. A jestliže tedy právem kritizujme islamisty za jejich pohrdavý vztah k ženám, pak nemůžeme nevidět, že ruská kultura je na tom v tomhle ohledu prakticky stejně.  

http://mediamania.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/domaci-nasili-rusove-zavrazdi-kazdy-rok-az-14-tisic-zen_264868.html

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 2.6.2016 18:23 | karma článku: 30,43 | přečteno: 1832x