Slovensko Sputnikem neočkuje, velká fraška, za mrtvé mohou Rusové

Tak se nám vyměnili ministři zdravotnictví, předseda vlády Andrej Babiš však prohlásil, že odvolání Jana Blatného nemá souvislost se Sputnikem, a ten se v Česku nasadí teprve po souhlasu EMA.

S tím, že ruská vakcína proti covidu musí mít schválení Evropské lékové agentury podle pana premiéra souhlasí i nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Tuto zprávu uvedl web novinky.cz. Přitom prezident Miloš Zeman nabádal nového šéfa resortu, aby prosadil urychlené nasazení ruské a čínské vakcíny. A jak to vypadá, současný hradní pán ostrouhal. Co za tím vězí? Nejspíš to, že premiér Babiš se lekl vlny protestů, kterou ministerská rošáda vyvolala, a chtěl všem dokázat, že nejedná podle befelů z Hradu. O mediální obraz poslušné Zemanovy loutky v žádném případě nestojí.

Ilustrační foto

Ministr Arenberger však přišel s pozoruhodným řešením, že Sputnik by se mohl očkovat dobrovolníkům, kteří budou upozorněni na možná rizika, v rámci klinických testů. Tedy, vlk se nažere a koza zůstane celá. Inu, proč ne. Já nemám problém s tím, aby se zájemci, kteří po tom touží, nechali očkovat Sputnikem. Ovšem za podmínky, že podepíšou revers, že jsou si vědomi možných následků a v případě zdravotních problémů nebudou vymáhat po českém státě žádné odškodné. Když někdo chce být pokusným králíkem, tak ať si to užije.

Jenomže se Sputnikem to vůbec není jednoduché a web seznamzpravy.cz uvedl, že Slovensko, které před více než měsícem dostalo 200 tisíc vakcín Sputniku V, a kvůli tomu málem padla v Bratislavě vláda, zatím touto ruskou vakcínou neočkuje a ta stále leží ve skladech. Povolení k jeho užití totiž nedal slovenský Státní úřad pro kontrolu léčiv a to z toho důvodu, že ruská strana nedodala potřebnou dokumentaci. A aby toho nebylo málo, slovenský DeníkN dokonce uvedl, že ruská vakcína dodaná na Slovensko je jiná, než ta, o které psal odborný lékařský časopis The Lancet.

Prezident Zeman obvinil exministra Blatného, že odmítáním Sputniku může za mrtvé, kteří umřeli na Covid 19. To se ovšem plete nebo, a to je u něj pravděpodobnější, vědomě lže. Viníkem je v tomto případě především ruská strana, která opakovaně není schopna dodat kompetentním institucím požadované informace o Sputniku V a tím brání jeho použití.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/sputnik-polozil-slovenskou-vladu-dal-je-ale-na-sklade-zelenou-nedostal-149726

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/babis-uvede-arenbergera-do-funkce-40356246?fbclid=IwAR00Iig2L88xvJvzoUamBX7k5k8noEqOKzYhKE0NhpBzW5FpkPPkz5lE-fc#utm_content=ribbonnavignews&utm_term=babi%C5%A1%20a%20sputnik&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

Autor: Jan Ziegler | středa 7.4.2021 17:36 | karma článku: 43,49 | přečteno: 8067x