Slabé Rusko, ale jistě paní Šichtařová

Je potřeba se oprostit od emocí, a ctít fakta. Ty ovšem nejsou pro největší zemi na světě vůbec příznivé. Ukazuje se také, že prezident Vladimír Putin by si zasloužil přezdívku velký mluvka, protože akorát slibuje.

S ekonomkou Markétou Šichtařovou často nesouhlasím a mám i výhrady k jejímu blogu NATO je mrtvé, jsme sami, ale a jejím názorem, že Rusko je ve skutečnosti slabé a hlavním našim protivníkem je Čína souhlasím. Ano, Rusko má relativně silnou armádu a vlastní atomové zbraně. Tak to bylo v jeho historii vždycky už za carské éry, silné vojsko, avšak nevýkonná ekonomika a lidé žijící v bídě. Na druhé straně je také na místě otázka, v jakém stavu ruská armáda skutečně je? Například stav ruské letadlové lodě Admirál Kuzněcov vzbuzuje místo respektu spíše posměch.

Vynikající rozbor zveřejnil na webu Fórum24.cz publicista Jefim Fištejn, který na základě údajů z kvalitativních žebříčků důležitých oblastí života doložil, že Rusko si vede hodně špatně. Nebudu se opakovat, je tady k dispozici.

Ruský prezident Vladimír Putin by se mohl honosit titulem tlučhuba veliký. On totiž řeči vede pěkné, ale skutek jaksi utek. Tak někdy v roce 2011 nebo 2012 sliboval, že Rusko do roku 2015 pronikne mezi pět největších ekonomik světa. A jak to dopadlo? V onom roce obsadilo Rusko krásné 13 místo, a ani v současnosti na tom není o moc lépe.

Vládce Kremlu však začal bájit už dříve. Tak v březnu v roce 2008 opět podle Forum24.cz, které tyto údaje převzalo z ruských novin Rossijskaja Gazeta, prohlásil: „Do roku 2020 budou Rusové vydělávat v průměru 2700 dolarů měsíčně, každá tříčlenná rodina bude bydlet nejméně na 100 metrech čtverečních a střední třída bude tvořit více než polovinu populace.“ Jaká je však realita? Tak nějak ve stylu, sliby se slibují, blázni se radují. Průměrný plat v Rusku činí asi 716 dolarů měsíčně, a více než polovina ruských pracujících si vydělá v přepočtu méně než deset tisíc korun měsíčně. Přičemž ceny v Rusku jsou s českými srovnatelné. Tomu, že každá tříčlenná ruská rodina bydlí v bytě nejméně o stu metrech čtverečních, jistě nevěří ani ten nejskálopevnější rusofil.

Zajímavý je také žebříček kvality silnic. Česká republika je ze 137 hodnocených zemí na 74. místě. To jistě není žádná sláva a všichni víme, jak to s našimi silnicemi vypadá. Ale kdepak se nám schovává Rusko? A hleďme ho, zaujímá skvělou 114. pozici. No to je hrůza, to jistě nemůže být pravda, za tím vším jsou jistě úklady zlého Západu.

Rusové rovněž slibovali, že do začátku mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 postaví vysokorychlostní železnici mezi Moskvou a Kazaní. Skutečnost je taková, že dosud se ještě nekoplo, a když to dobře půjde, tak možná v příštím roce se začne stavět. Rusko na rozdíl od Číny dosud nepostavilo jediný kilometr nových vysokorychlostních železnic. Úprava některých úseků stávající tratě Moskva – Sankt Petěrburg na rychlost 250 kilometrů v hodině se nepočítá. Ano, Čína, která už postavila tisíce kilometrů vysokorychlostních železnic a celkově dynamicky roste, je pro nás nebezpečnějším soupeřem než stagnující Rusko.

http://www.forum24.cz/jak-to-chodi-v-rusku-aneb-neuveritelne-uspechy-a-uveritelne-neuspechy/?

fbclid=IwAR3ESl3a9uaU1ZL4bAwOR3ZgHCynMp8kk4pdlI3gGo_bkbT2TCDkpfq3GQc

http://reports.weforum.org/pdf/gci-2017-2018-scorecard/WEF_GCI_2017_2018_Scorecard_EOSQ057.pdf

https://www.forum24.cz/velky-byt-a-3000-dolaru-mesicne-ruska-variace-na-bude-lip-mela-nastat-do-roku-2020/?fbclid=IwAR2EdPqtmGaQEJhczNBl6cSTKa_x30StqHuegJs3l1M_4kXazXSjVhI0jXU

https://roklen24.cz/a/wiSZ7/nejvetsi-ekonomiky-sveta-jaky-je-jejich-podil-v-globalnim-meritku

Autor: Jan Ziegler | pátek 22.11.2019 18:32 | karma článku: 31,17 | přečteno: 3097x