Ševčík nikdy neměl být děkanem fakulty

A to kvůli mizerné odbornosti. Jak dokázal článek na webu Lidovky.cz, pan „docent“ skoro vůbec neovládá angličtinu a jeho vědecká práce nestojí za nic. To jsou daleko pádnější důvody než ty ostatní.

Je smutné, když účast na nějaké demonstraci se smrskla na praktický jediný důvod odvolání Miroslava Ševčíka z postu děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze. Hlavním důvodem jeho konce by ani neměly být jeho papalášské móresy, kdy na dálnici jel s autem se zapnutým modrým majáčkem v protisměru a ohrožoval tak ostatní řidiče. Dokonce ani jeho minulost člena KSČ a předsedy závodní organizace této rudé sekty nejsou na překážku jeho současného působení. Web Forum24.cz upozornil na to, že Ševčík dokonce zkoušel studenty na Ústavu marxismu-leninismu VŠE z děl Vladimíra Iljiče Lenina. On to sice popíral, ale jeho bývalí studenti jej usvědčili ze lži.

Avšak tohle je nic proti hlavnímu důvodu, proč se nikdy neměl stát docentem a ani děkanem. A tou je jeho nízká odbornost. Ekonomie patří mezi obory, ve kterých je primárním ukazatelem mezinárodního vědeckého renomé počet publikovaných odborných článků registrovaných v databázi respektovaného Web of Science. U děkana Ševčíka jsou uvedeny pouze tři takové články, z toho dva v češtině v časopise Politická ekonomie vydávaném samotnou VŠE, což se v jeho oboru nebere moc vážně. Respektovaný ekonom Daniel Münich uvedl, že Ševčík jako vědec a akademický ekonom prakticky neexistuje. Článek na lidovky.cz je sice z roku 2014, ale od té doby se toho moc nezměnilo. Nevím, že by u pana „docenta“ výrazně přibylo respektovaných odborných článků a angličtinu stále pořádně neovládá. Ti, co jej znají, tvrdí, že umí anglicky akorát tak pozdravit.

Je tedy s podivem, jak se vůbec Ševčík mohl stát v roce 2010 s takovou mizernou odbornou úrovní docentem. Jenomže bohužel není jediný, takových docentů a dokonce i profesorů, jako je on, je bohužel více, Což bohužel svědčí o nízké kvalitě některých vysokých škol či fakult, které takové lidi nechávají působit. Ševčíkovy prokázané nízké odborné kvality jsou daleko větší překážkou pro jeho působení jako děkana a rovněž i vyučujícího na VŠE než všechny jeho ostatní excesy. Ani pak nepřekvapuje, že za Ševčíkova děkanského působení odešlo z Národohospodářské fakulty VŠE více daleko kvalitnějších přednášejících, než je on. Inu, akademické svobody, na které se Ševčíkovi stoupenci tak rádi odvolávají, zřejmě platí jen pro někoho.

„Velikán“ liberální ekonomie aneb Kdo je Miroslav Ševčík | Téma | Lidovky.cz

Mučednictví docenta Ševčíka aneb Jak se stát „disidentem“ v dobách totality - Forum24

Autor: Jan Ziegler | středa 29.3.2023 10:27 | karma článku: 29,51 | přečteno: 921x