S osmi tisíci korunami měsíčně nevyžiji, tak co s tím?

Tohle už jsem zaslechl mnohokrát, po odečtení povinných výdajů mně na měsíc zbude suma, se kterou prostě nevystačím. Nejlepší řešení je samozřejmě to změnit. Psaním naříkavých článků ještě nikdo svoji situaci nevylepšil.

Reaguji na článek zveřejněný před časem na webu Seznam Médium Tenhle stát ničí živnostníky, říká jeden z nich. Je o OSVČ, který pracuje v mně blízké mediální oblasti a stěžuje si, že mu zaplacení nutných výdajů zbývá pouhých osm tisíc korun měsíčně, a s tím on nevystačí. Pak následovala série nářků, jak jsou na tom živnostníci špatně. A prý bude muset oželet dovolenou v Chorvatsku. Hrozné neštěstí!

Takových stesků slýchávám spoustu, nejen od živnostníků, ke kterým sám patřím, ale i od zaměstnanců, že berou málo peněz a nevystačí s nimi. Například někteří učitelé vzlykají nad tím, jak jsou na tom špatně a pak z nich vyleze, že byli na dovolené v Maroku. Kdysi jsem na nějaké sociální síti četl nářek od jedné seniorky, že žije v třípokojovém městském bytě v Praze 6, platí za něj 15 tisíc korun měsíčně, přitom má důchod 18 tisíc korun měsíčně a ať s tím město něco udělá. Musím uznat, že většina diskutujících se projevila jako rozumní lidé a řádně ji vynadali, co si to dovoluje, a ať se přestěhuje jinam do levnější lokality, do menšího bytu atd. Souhlasím, takový brekot považuji za velkou drzost.

Zrovna včera jsem dostal mail od dávného známého, v němž mi mimo jiné píše: „Co se mě týče, nikdy jsem se nespoléhal na stát. Za bývalého režimu jsem byl na volné noze, po revoluci OSVČ. Jednoduše, co jsem si nevydělal, to jsem nedostal. Abych mohl důstojně žít, podnikám i v důchodu. Před pár dny jsem se vrátil z Filipín a jen jsem se utvrdil v tom, že se kvalitně žít dá, pokud máme dostatek zdrojů.“

To je přesně ono. Nikdy jsem se nespoléhal na stát! Já se na něj také nespoléhám. Zdroje ovšem nepadají samy z nebe a pečení holubi nelítají sami do huby. Jako OSVČ působím od roku 2007 a jsem spokojený. Podnikání na jakékoliv úrovni je o tom, že se vlastní pílí budu snažit o co nejlepší výsledky. Nebudu se spoléhat na druhé, jenom sám na sebe. Když mám dva subjekty, které mne neuživí, tak si holt najdu třetí subjekt nebo se nechám zaměstnat. Znám lidi, kteří tak učinili a rozumím jim. Je to jejich věc. Pracovníci, kteří si stěžují na malé platy, zase mohou změnit zaměstnání nebo začít podnikat. Jak prosté milý Watsone.

Jedno moudré přísloví praví, „kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody.“ Je dobré se jim řídit. Pokud by všichni jenom naříkali jak stará Blažková, tak nemáme Baťu, Kolbena, Škodu, Petrofa a další. S ubrečeným přístupem ještě nikdo nevyhrál. Je potřeba se také umět rvát se životem a přizpůsobit se podmínkám. Pavel Tigrid byl kdysi jeden čas nucen pracovat v New Yorku jako barman, až později se mu začalo dařit. V té době také jistě nepomýšlel na pěknou dovolenou, ale snažil se, aby na ni měl v budoucnu.

Nikdo jiný není povinen mi zajišťovat „Dolce Vita“. Sladký život si musíme zařídit každý sám. Kdo to nechápe, jeho problém a holt má smůlu.

Na závěr taková drobná informace co se týče OSVČ. Jak vyplývá z článku na businessinfo.cz, paušální daň pro rok 2024 se v prvním pásmu zvýšila proti loňsku na 7498 Kč měsíčně. Podnikatelé s příjmy do jednoho milionu korun ročně platili v roce 2023 6208 korun měsíčně. Jedná se tedy o nárůst o 1290 korun. To potvrzuji z vlastní zkušenosti. Zvýšení chápu a nestěžuji si. Takové odvody mne neničí a považuji je za přiměřené. Dá se s tím žít.

Zdroje:

Tenhle stát ničí živnostníky, říká jeden z nich - Seznam Médium

https://www.businessinfo.cz/clanky/pausalni-dan-se-vyrazne-zvysi-hlasit-se-k-ni-muzete-az-do-10-ledna/

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 20.3.2024 12:13 | karma článku: 39,78 | přečteno: 8250x