S Německem vycházejme dobře, vyplatí se nám to

Sousedy si člověk nevybírá, a tak nějak je musí brát na vědomí a s nimi žít. Pokud je chytrý, tak z toho může mít i výhody, a to se týká i našeho vztahu k Německu. Vykopat s ním válečnou sekeru není v našem zájmu.

Po staletí byly vztahy českých zemí s Německem celkem pohodové. Koneckonců stali jsme se součástí Svaté říše římské s pozdějším přídavkem národa německého. Čeští králové, pokud byli chytří, z toho dokázali těžit. Vynikal v tom Přemysl Otakar I, který obratně střídal přízeň německých panovníků, až roku 1212 získal Zlatou bulu sicilskou a Čechy se staly trvale dědičným královstvím.

Vynikající čeští historici jako Josef Šusta a Josef Pekař uznávali přínos Němců na rozvoj českých zemí. Němečtí lokátoři na pozvání našich panovníků i šlechty u nás ve 13. století zakládali města, která se řídila právem magdeburským nebo norimberským. Byla také důležitými středisky obchodu a řemesel. Němečtí odborníci nám zprostředkovali vyšší západní civilizaci a kulturu a díky nim jsme neskončili jako polabští Slované.

Ano, II. světová válka, kterou vyprovokovalo nacistické Německo za výrazné spoluúčasti Sovětského svazu, poškodila česko-německé vztahy, ale trvala jen šest let. Daleko delší dobu se oba národy víceméně snášely, i když nelze zastírat, že problémy byly.

V současné době je Německo našim nejdůležitějším obchodním partnerem a tak to dlouhou dobu zůstane. Tam, kde je to nutné, se musíme umět postavit nesmyslným nápadům z Berlína, například na zavedení uprchlických kvót. Rovněž tak bylo nutné razantně odsoudit nápad spolkového ministra vnitra, že státy, které odmítnou kvóty, by neměly dostávat dotace z Evropské unie. Proti tomu se ovšem postavila i německá kancléřka Angela Merkelová, za což si zaslouží pochvalu. Líbí se mně, že i někteří Němci veřejně dávají za pravdu Visegradu a souhlasí s názorem, že kvóty jsou nesmysl.

Hysterii na české straně je ovšem nápad na neprodyšné uzavření hranic kvůli imigrantům. Neříkám, že by se neměly lépe střežit některé hraniční úseky, ale co se týká našich hranic s Německem, tak nic takového není nutné, protože z Bavorska k nám uprchlíci rozhodně neutíkají.

Tisíce lidí z jižních Čech pracují v Německu, kam mnozí i denně dojíždějí za prací, a vydělávají si slušné peníze, které by doma neměli ani náhodou. Pak si žijí velice slušně.  Poznal jsem to například v obci Svaté Máří u Vimperku, kde se od devadesátých let postavilo tolik krásných nových rodinných domů jako nikdy předtím. I sousedství Bavorska vděčí prachatický okres za tříprocentní nezaměstnanost, která patří k nejnižším v celé České republice.

Tito zásluhou Německa bohatí lidé nakupují i pěkná auta, lepší oblečení, elektrotechniku a mohou si dovolit i častější návštěvy restaurací. Čili tak pozitivně přispívají k rozvoji naši ekonomiky.

I hoteliéři a restauratéři v jižních Čechách přiznávají, že rakouská a německá klientela je pro ně ze všech zahraničních hostů klíčová. Bez nich by mnohé hotely, penziony a hospody musely skončit a opět by přibylo nezaměstnaných.

S Německem tedy vycházejme tak, aby to bylo pro nás výhodné, čili nepodlézejme jim, ale na druhé straně zase nevyvolávejme zbytečné konflikty. Na ně bychom totiž doplatili hlavně my.                           

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 16.9.2015 12:59 | karma článku: 32,72 | přečteno: 4637x