Ruský novinář Golunov obětí policejní provokace

Oblíbená taktika k likvidaci nepohodlných lidí. V Rusku u nich policisté najdou drogy nebo dětské porno. Běžné brutální vyšetřovací metody ruské policie včetně krutého mučení lidí připomínají středověk.

Ruská justice nezaručuje lidem spravedlivé zacházení. To dokazují, jak svědectví z této země, tak zprávy lidskoprávních organizací, například Amnesty Internacional. Jeden příklad za všechny.

Policisté zatkli v červnu novináře Ivana Golunova v Moskvě a našli u něj kokain a tablety mefedronu. Jejich držení je trestné i v Česku a zemích Evropské unie. Nicméně v Rusku je nezákonné mít u sebe jakékoliv množství drogy, tedy i malé pro vlastní potřebu, které se u nás toleruje. Jenomže laboratorní testy neodhalili, že by Golunov bral drogy. Čili je vysoce pravděpodobné, že mu je podstrčili sami policisté. Šestatřicetiletý žurnalista se zabývá masivní korupcí v Rusku a jeho články se dotýkají i policejních špiček. Pak je jasné, že vadí mnoha lidem.

Nezákonné praktiky ruských vyšetřovatelů potvrzuje i stanovisko Amnesty Internacional (AI) k případu podnikatele Vitalije Ginzburga, který je stíhán za údajnou zpronevěru a nyní je na základě mezinárodního zatykače ve vazební věznici v Praze, a rozhoduje se o jeho vydání do Ruska. Ginzburg je zároveň občanem Izraele a převozu do své původní vlasti se brání s tím, že by neměl zaručený spravedlivý proces.  

Zpráva AI potvrzuje, že jeho obavy nejsou bezdůvodné. „Ruská federace potlačuje svobodu projevu a shromažďování a cíleně perzekuuje obránce lidských práv či oponenty vládní garnitury. Mučení a jiné kruté zacházení zůstává i nadále rozšířenou praktikou nejen ve vězení, ale i v trestním řízení, přičemž oběti těchto praktik čelí nátlaku ke stažení případných stížností podaných z důvodu takového zacházení, dalším rozšířeným jevem jsou vynucená zmizení. Vyšetřování obvinění z mučení a jiného krutého zacházení jsou ve většině případů bezvýsledná, přičemž výpovědi získané mučením jsou užívány jako důkaz v řízení před soudem. Pouze v několika ojedinělých případech, zejména pokud se v nich angažují lidskoprávní organizace, byla proti odpovědným úředním osobám vznesena obvinění,“ stojí ve stanovisku AI.

To jsou hrozné věci. Poměry v ruských kriminálech se podobají podmínkám, v jakých vězní lidi Islámský stát a další fanatické muslimské režimy. Bití a mučení jsou na denním pořádku. Poměry v pracovních lágrech v kremelské říši stále více připomínají gulagy. Situace je o to otřesnější, že podle novinářky Olgy Romanovové, která se situací v tamním soudnictví a vězeňství dlouhodobě zabývá, je minimálně třetina odsouzených vězněna nevinně.  

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/jak-v-rusku-nici-nepohodlne-policiste-najdou-drogy/r~e2a49a548b7211e98a200cc47ab5f122/?fbclid=IwAR3LGzWM_UU1_jG6elG1zAa30lwEJuvKxVtm3_WP-32M_tlOOizQSnjLOM4

https://amnestyinternational002.sharepoint.com/Intranet/Share/Forms/AllItems.aspx?id=%2FIntranet%2FShare%2FAI%5FCZ%2FAdvocacy%2FTEMATA%2FLP%20Stanoviska%20a%20policy%2FStanovisko%5FRusko%20%2D%20extradice%20Ginzburg%2Epdf&parent=%2FIntranet%2FShare%2FAI%5FCZ%2FAdvocacy%2FTEMATA%2FLP%20Stanoviska%20a%20policy&p=true&originalPath=aHR0cHM6Ly9hbW5lc3R5aW50ZXJuYXRpb25hbDAwMi5zaGFyZXBvaW50LmNvbS86YjovZy9JbnRyYW5ldC9FZVE3YW9mbU5SNVBzWkhkVGpYcnFLRUJKSGhsVERyMEJpZEh3WUNROGZpZk13P3J0aW1lPWV6LVNTbnRSMTBn

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 15.10.2019 17:16 | karma článku: 19,53 | přečteno: 376x