Rusku hrozí demografická katastrofa

Čísla jsou neúprosná, v Rusku se zrychlilo umírání a zároveň se rodí méně dětí. Na vině jsou mizerné zdravotnictví, alkoholismus a drogy.  Zároveň statisíce převážně vzdělaných lidí odjíždějí natrvalo nebo dlouhodobě ze země.

Za I. čtvrtletí letošního roku vzrostla v Rusku úmrtnost o 3,7% ve srovnání se tejným obdobím minulého roku. A jak vyplývá z článku, Stárnoucího ruského medvěda opouštějí děti, Ivety Polochové v dnešní MFDNES, zároveň se v této zemi narodilo o1.6% méně dětí. Je pravdou, že s porodnosti mají problém i jiné evropské země. Jenomže je potřeba se na Rusko podívat pozorněji. Je rozdíl mezi porodností etnických Rusek a porodností v Ruské federaci. Děti se totiž v této zemi rodí hlavně muslimkám, a rodiny vyznávající islám mají obecně více potomků než ostatní.  

Velkými problémy Ruska jsou novorozenecká úmrtnost ve výši téměř 11 promile, která je větší než například v Kostarice, a časné umírání mužů, kteří se dožívají v průměru 59 let. Jistý Putinův příznivec mně kdysi v jedné diskusi napsal, že to je vlastně dobře, protože Kreml ušetří na důchodech. To mně rozčílilo, člověk nemusí mít Rusy rád, ale přát někomu smrt je hodně za hranou. Je jasné, že za toto smutné číslo může hlavně alkoholismus a rozšířená vodková kultura, jenomže řešení je v nedohlednu. Prohibici zavedl ještě v bývalém SSSR soudruh Gorbačov, avšak výsledkem byl prudký nárůst pálení domácí samohonky, takže musela být odvolána. Zákazy zkrátka nic neřeší.

Stav ruského zdravotnictví je velkou bolestí této země. Rusové sice vyvinuli úžasné tanky T-14, ale jeho pacienti umírají ve zchátralých nemocnicích, kde často nedostanou ani potřebné léky. A řešení je v nedohlednu, protože Kreml s výjimkou peněz na zbrojení, brutálně seškrtal ostatní výdaje, takže masivní modernizace zdravotnických zařízení je v nedohlednu.

Rusko také trápí masivní odliv mozků, který přiznává i vedení tamní akademie věd. Jen v minulém roce odešlo ze země za prvních osm měsíců 203 tisíc lidí, většinou inženýři, vědci, lékaři, zkrátka elita. To už je horší jak v krizovém roce 1999, kdy Rusko opustilo 215 tisíc obyvatel. Důvody odchodů jsou různé, někdo emigruje kvůli pronásledování z politických důvodů, například dcera zavražděného opozičního politika Borise Němcova, Žanna, které bylo rovněž vyhrožováno zabitím, a někdo jde za lépe placenou prací. Jelikož je v Rusku průměrný plat v přepočtu kolem 16 tisíc korun při cenách stejných a vyšších jako u nás, nelze se tomu divit. Pravda, do Putinovy říše se také lidé přicházejí, ale většinou se jedná o chudé a málo vzdělané přistěhovalce ze střední Asie.

Takže prezident Vladimír Putin by se místo snah o obnovení SSSR měl věnovat důležitějším domácím záležitostem, aby měl v budoucnu vůbec komu vládnout.

http://zpravy.idnes.cz/vymirani-ruska-se-zrychluje-muze-za-to-vodka-drogy-a-chripka-prp-/zahranicni.aspx?c=A150611_072203_zahranicni_aha

Autor: Jan Ziegler | pátek 12.6.2015 19:03 | karma článku: 25,63 | přečteno: 1531x