Rusko zneužívá justici proti politické opozici

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že ruský aktivista Alexandr Navalnyj byl v letech 2012 a 2014 vězněn neoprávněně z politických důvodů. Rusko mu má zaplatit 63 000 eur odškodného.

Je to další typická ukázka represivního ruského režimu. Proti nepohodlným prezidentským kandidátům se nasadí podřízená justice, aby jim znemožnila účast ve volbách. Přesně to se stalo aktivistovi Alexandru Navalnému. Přitom je to nelogické a nepochopitelné, protože Navalnyj nemohl Putina ohrozit v žádném případě. Známá ruská spisovatelka Ljudmila Ulická již dříve v rozhovoru pro Lidové noviny uvedla, že volby v Rusku jsou pravidelně zfalšované. Ano, to je pravda, videoukázky toho, jak členové ruských volebních komisí vhazují do volebních uren obálky vládních kandidátů, jsou známé. Nicméně i přesto, by současný vládce Kremlu prezidentské volby vyhrál.

Je to ovšem takový ruský styl, my víme, že stejně nemáš ve volbách šanci, ale pro jistotu Ti dáme za vyučenou, aby sis příště vůbec rozmyslel kandidovat. Přitom ruské úřady dělají akorát Navalnému zdarma skvělý PR. Kdyby si ho nevšímaly, tak o něm nikdo neví.

A je možné, že Moskva nebude rozsudek Evropského soud pro lidská práva respektovat. Podle nejnovější ruské právní úpravy totiž mají verdikty evropských soudů přezkoumávat ty ruské. To je ovšem dvojsečná zbraň, pokud budu respektovat jenom ty rozsudky, které se mně hodí a jsou v můj prospěch, tak protistrana pak logicky udělá to samé. Takže Kreml hodlá selektivně vybírat mezi rozhodnutími Evropského soudu pro lidská práva, čili je neuznávat, a následně doporučí ruským sportovcům obviněným z dopingu, aby se k němu odvolali. To už je opravdu pořád dávka schizofrenie.       

https://zpravy.idnes.cz/navalnyj-rusko-eu-soud-zadrzovani-kriminalita-flt-/zahranicni.aspx?c=A181115_132337_zahranicni_remy&fbclid=IwAR0kjNp1SZyK5H9fwCKSWdtIUCFTrjuU4daARMCfycgnR8V8heDgkiy-gZQ

Autor: Jan Ziegler | sobota 17.11.2018 16:22 | karma článku: 14,96 | přečteno: 249x