Rusko uneslo estonského policistu kvůli krytí kriminálních gangů

S největší pravděpodobností byl elitní estonský policista Eston Kohver odvlečen do Ruska proto, že věděl o spojení tamní tajné služby FSB s kriminálními gangy. Rozhodně je to další důkaz porušování mezinárodního práva ze strany.

Eston Kohver byl ve vykonstruovaném procesu odsouzen soudem v Pskově k patnácti letům vězení. Vyšetřování dokázalo, že měl mít schůzku se svým ruským informátorem na estonském území, a ruskou hranici v žádném případě nepřekročil. Naopak stopy po plynových granátech použitých ruskými agenty na místě setkání potvrzují, že byl do Ruska unesen.

Vypadá to tak, že věděl o spojení s ruskou tajnou službou FSB a ruskými pašeráckými gangy. A proto musel být umlčen. Zpravodajské hry sice mají svá poněkud drsnější pravidla, ale tohle je i z hlediska mezinárodního práva hodně za hranou. Tento elitní policista měl na starosti boj s nejhorší formou kriminality s nájemnými zabijáky, zločinci nejhrubšího zrna. Působil na estonském území a nebyl to špion. Proč tedy Rusům vadí to, že se Estonsko snaží potírat mafie? Logicky se nabízí zdůvodnění, že organizovaný zločin je v Rusku se státem úzce spojen. Důkazů o tom už bylo podáno dost, viz kauza právníka Sergeje Magnitského, a jaksi není zájem na odhalení těchto praktik. Tohle je tedy normální únos estonského občana do Ruska. Kreml opět dokázal, že gangsterské metody, nerespektování mezinárodního práva a přepadávání cizích států jsou mu vlastní.

Vyšetřování tohoto případu bylo fraškou a parodii na nezávislou justici. Už to, že policista Kohver neměl při výsleších tlumočníka do estonštiny je něco, co se vymyká zvyklostem civilizovaných zemí. V nich je totiž běžné, že se cizincům při policejních výsleších přidělují překladatelé. Přitom odvlečený Estonec sám uvedl, že ruštině rozumí jen okrajově. Jistě někoho napadne otázka, jak tedy se mohl dorozumět se svým ruským informátorem? Inu něco jiného je policejní výslech, něco jiného pak hovor s druhým člověkem. To za prvé, za druhé, také spolu nemuseli mluvit rusky, ale třeba anglicky, to totiž lidé z různých zemí často dělají.

Je dobře, že evropské země proti této justiční protestují a vyzvali Rusko, aby Kohvera okamžitě propustilo. Mám radost, že v tomto případě se pochlapilo i české ministerstvo zahraničí, které pskovský proces označilo za vykonstruovaný a důrazně žádá propuštění estonského policisty na svobodu.

http://www.pressreader.com/czech-republic/dnes-prague-edition/20150820/281621009076855/TextView

Autor: Jan Ziegler | úterý 25.8.2015 18:20 | karma článku: 24,11 | přečteno: 967x