Rusko se chová jako vyděrač, jeho návrhy zarazit

Moskva předložila Washingtonu seznam požadavků vůči NATO. Rusové si však pletou pojmy dohoda a diktát, protože jenom žádají, ale nic nenabízejí. To je třeba jim důrazně připomenout.

Jak uvedl web iDNES.cz, Rusové tvrdí, že soubor bezpečnostních záruk obsažený ve dvou dokumentech, které navrhli Američanům, je způsob, jak zmírnit napětí v Evropě a vyhnout se vojenské konfrontaci. To je však pouze nehorázná lež.

Válku nikdo rozumný nechce, jenomže to co navrhl Kreml není možné brát jako seriozní podklad pro jednání, protože se nejedná o rozumné návrhy, ale o ultimatum ve stylu my to tak chceme, a také to tak bude. A na to Aliance přistoupit nemůže a nesmí.

A navíc je tu několik ale. Rusové chtějí jednat s Američany i o třetích zemích a to je nepřijatelné. Vynucují si, že Ukrajina a Gruzie nesmí vstoupit do Severoatlantické aliance. To už je opravdu jako v Mnichově v osmatřicátém o nás bez nás. Takové chování je v rozporu s mezinárodním právem, protože není možné, aby jedna země nařizovala, co smí nebo nesmí dělat jiné suverénní země. Washington už také dal Moskvě najevo, že o budoucnosti NATO budou rozhodovat výlučně členské a kandidátské státy a nikdo jiný.

Za další, dohoda či dohody jsou o tom, že se obě strany dohodnou a učiní vzájemné ústupky. Jenomže ty ovšem z ruské strany tradičně nezazněly. Kreml sice údajně volá po míru, ovšem po takovém, jaký chce on bez ohledu na druhé. V podstatě by to mělo vypadat tak, my si budeme dělat, co chceme, a vy budete držet ústa.

Ruské návrhy už také přinesly konkrétní výsledky a to třeba v tom, že Litva žádá o trvalou přítomnost amerických jednotek na svém území, protože má strach o svoji bezpečnost a silné ruské vojenské jednotky v sousedství považuje právem za svoji hrozbu. Podle všeho jí bude vyhověno. Proč tedy Rusko nenabídne pobaltským republikám, že sníží počet svých vojáků a stáhne je například sto dvě stě kilometrů od hranic. To by se dalo hodnotit jako pozitivní přínos k uklidnění situace. Ono totiž je to Rusko, které má na hranicích se zeměmi NATO daleko silnější vojenské jednotky než ony. A je to také Rusko, které okupuje území Ukrajiny, Gruzie a Moldavska. Tak, kdo tedy ohrožuje mír v oblasti? Aliance to určitě není.

Rusku je proto třeba dát jasně najevo, že o o mír stojíme, nechceme válku, ale jeho návrhy na urovnání napětí jsou pro nás nepřijatelné.

Moskva zveřejnila seznam požadavků vůči NATO. Bílý dům čeká na reakci Evropy - iDNES.cz

Litva žádá americké vojáky natrvalo kvůli ruské hrozbě. Pentagon to zváží - iDNES.cz

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 20.12.2021 17:53 | karma článku: 29,01 | přečteno: 696x