Rusko se chlubí úspěchy, ale letadla furt padají

Někde jsem četl, jak Rusové zase vypustili fámu, že jejich armáda je ve skvělé kondici. Ovšem nedávné problémy s letadlovou lodí Admirál Kuzněcov a tragédie letadla s Alexandrovci dokazují opak.

Pád třiatřicet let starého dopravního letadla Tu – 154M, při kterém zahynulo 92 lidí včetně čtyřiašedesáti členů proslulého armádního souboru Alexandrovci, svědčí o tom, že letecká doprava v Rusku je vysoce riziková, což dokládají i statistiky Úřadu pro civilní letectví a potíže mají i vojenské stroje. Na vině byl zřejmě špatný technický stav starého letadla a množná zfušovaná technická údržba, což v Putinově říši není nic neobvyklého. Je mně líto zmařených lidských životů, ono přát někomu letecké katastrofy by byla zrůdnost nejvyššího kalibru, ale vinu na nich nese samo Rusko.

Admirál Kuzněcov

Tato země má také jedinou letadlovou loď Alexandr Kuzněcov, již sice poněkud zastaralou, ale nasazena v Sýrii byla. Pravda, při plavbě Lamanšským průlivem se z ní valil hustý černý dým, což není normální a podle odborníků se jedná o plující šrot. Doprovázena musí být remorkérem, který ji v případě vážné poruchy dokáže odtáhnout do přístavu a normální je, že na ní nefungují všechny toalety. Tohle je tedy spíše legrace, vážnější je, že z lodě nemohou startovat letadla s plnou výzbrojí a dva stroje nedávno při přistání na palubě vážně havarovaly.

Inu ruská armáda je vážně nebezpečná, ale v mnoha případech hlavně sobě.   

  

Autor: Jan Ziegler | pondělí 2.1.2017 18:49 | karma článku: 27,23 | přečteno: 1200x