Rusko kvůli dopingu vyloučeno ze světových soutěží, zaslouženě

Sportovci z největší země na světě jsou na čtyři roky vyloučeni z klíčových sportovních zápolení včetně olympiád. Rozhodnutí světové antidopingové agentury WADA je správné. Podvody nelze tolerovat.  

Je mně líto nevinných ruských sportovců, kteří do této špíny zapojeni nebyli. Ti však na na světových šampionátech mohou startovat pod neutrální vlajkou. Takže mají šanci.

Jenomže Rusko bylo potrestáno zaslouženě. Důkazů o státem organizovaném dopingu je více než dost. Zapojeni do ní byli státní představitelé včetně bývalého ministra sportu Vitalije Mutka, funkcionářů, trenérů, lékařů i sportovců. V tomto kolosálním průšvihu jela i moskevská antidopingová laboratoř RUSADA, která byla rovněž právem zbavená akreditace. V normálních zemích jsou antidopingové laboratoře, kterých je na celém světě 33, nezávislé a to i na národních dopingových laboratořích a kdokoliv z jakékoliv země do nich může poslat vzorky. V Moskvě se ovšem se vzorky manipulovalo a podvádělo. Rusko navíc i nadále mařilo vyšetřování a nespolupracovalo.

Kolosální ruský průšvih, tedy státem řízený doping, je dokázán z více zdrojů včetně výpovědí některých čestných ruských sportovců, kteří podrazy s antidopingovými podvody potvrdili. Vše začalo už před zimními olympijskými hrami v Soči v roce 2014, na kterých měli ruští sportovci patřit k nejlepším, když na těch předchozích příliš neuspěli. Nakonec sice byli nejúspěšnější v počtu získaných medailí, ale nyní je jasné za jakou cenu. Nemám rovněž důvod nevěřit výpovědím některých českým sportovců, například biatlonistce Barboře Tomešové, která také tvrdí, její ruští kolegové dopovali.

Samozřejmě ruští sportovci nejsou jediní na světě, kteří si pomáhají dopingem. Jenomže v civilizovaných zemích policie včetně americké FBI potírá dopující sportovce a všechny ty, kteří mají s tímhle svinstvem cokoliv společného. Naopak ruská tajná služba FSB byla do tohoto zločinu zapojena, když pronásledovala antidopingové komisaře a nutila je k manipulaci se vzorky.

Inu, jak praví jedno moudré české přísloví, kdo s čím zachází, tím také schází. 

https://www.idnes.cz/oh/olympismus/rusko-doping-vylouceni-olympijske-hry.A191209_113813_sport_oh_mt2?utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | úterý 10.12.2019 10:47 | karma článku: 25,16 | přečteno: 672x