Rusko jako za rudé totality chce zakázat svým lidem cizinu

Návrat do neblahých komunistických časů připomínají návrhy, které by měly omezit cesty Rusů za vzděláním a sportem do zahraničí. Jenže tohle je cesta do pekel a Putinova říše těmito nesmysly dokazuje svoji slabost a ubohost.

Jedno z nejzákladnějších lidských práv je rovněž právo na svobodu pohybu, kdy každý má právo svoji zemi svobodně opustit a kdykoliv se do ní vrátit. To je obsaženo v mnoha mezinárodních úmluvách, jejichž signatářem je i Ruská federace. Ta by tak porušila své vlastní závazky, i když v jejím případě by to nebylo nic nenormálního.

Je pravdou, že návrh zákona, který by měl mladým Rusům bránit ve studiích na Západě, připravili ruští komunisté, nicméně jeho myšlenky podporuje i prezident Vladimír Putin.

Podle rudé partaje, by měly být z Ruska vypovězeny nadace, které organizují studijní pobyty mladých Rusů na Západě. I když by prý zákon nezakazoval studium v zahraničí úplně. Chápu, děti kremelských papalášů by venku studovat mohly bez omezení.

Navíc zdůvodnění komunisty Vadima Solovjova mě fakt dostalo. Prý různé agentury a nadace se chovají jako novodobí otrokáři, které odvážejí mladé Rusy jako otroky do ciziny. No, nevím nic o tom, že by dotyční byli z Ruska deportování násilím, ale u soudruhů nemůže nic překvapit.

Rusko by však silně poškodilo samo sebe, kdyby chtělo svým obyvatelům omezit studia na Západě. Je obecně známo, že nejen americké, ale i vysoké školy jinde na Západě, mají vyšší úroveň než ty ruské. Takže by tímto zákazem akorát snížilo vzdělanost svých lidí.

Potomci bolševiků dále tvrdí, že takto zabrání odlivu mozků, vědců a inženýrů, ze země. Jenomže pokud to budu řešit obrazně řečeno tak, že na hranicích postavím dráty a zátarasy, dokazuji tím akorát svoji nemohoucnost.

Komunisté tak jenom potvrdili (i když to jistě nechtěli) slova bývalé ruské miss Natalii Pereverzevové: „Mé Rusko nedokáže pomoci starým lidem a sirotkům a jako z potápějící se lodi z něj utíkají inženýři, lékaři i učitelé, protože nemají z čeho žít.“ Nejlepším řešením by bylo vytvořit ruské elitě takové podmínky, aby zůstala doma a neodcházela. V opačném případě jim nebránit v tom, aby šli za lepším. To je normální řešení v každé civilizované společnosti. Ale zákazy a výhružky jsou jaksi jednodušší.

Takové nápady však nejsou jen vizitkou komunistů, ale s něčím podobným přišel i bývalý slavný hokejista a exministr sportu Vjačeslav Fetisov, který má blízko k vládnoucí straně Jednotné Rusko. Ten by pro změnu pouštěl hokejisty do zahraničí nejdříve až v 28 letech. „Do NHL se od nás chystá asi čtyřicet mladých hráčů, na které se naši diváci zvlášť těší,“ zdůvodnil svůj návrh.

Jenomže myšlenkami na omezování lidské svobody Rusko pouze dokazuje, že je ve skutečnosti slabé a ubohé. Má sice atomové zbraně, ale jak nedávno trefně řekla Magda Vašáryová v rozhovoru pro Parlamentní listy, jinak je to ekonomický trpaslík.                

http://zahranicni.eurozpravy.cz/evropa/122971-rusti-studenti-se-do-zahranici-nepodivaji-komuniste-chystaji-tvrdy-zakon/

http://www.tyden.cz/rubriky/sport/hokej/kontinentalni-liga/zakon-na-hokejisty-fetisov-chce-zabranit-odchodum-z-ruska_343734.html#.VXmTxukw-Uk

 

 

       

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 11.6.2015 17:31 | karma článku: 21,56 | přečteno: 934x