Rusko dalo Puškina na černou listinu

Jakýsi ruský Ústav pro kulturní dědictví vytvořil seznam děl, která jsou podle něj závadová. Informoval o tom web Lidovky.cz. Na předním místě jsou zmodernizované hry předního ruského klasika Alexandra Sergejeviče Puškina jako třeba Evžen Oněgin nebo Boris Godunov. Je to docela drsná cenzura a návrat k bolševickým praktikám, kdy komunističtí tajemníci rozhodovali, co se smí a nesmí hrát.   

V diskusi mně jedna kamarádka řekla, že jí se také nelíbí hry klasiků, které jsou jakoby zmodernizované a přeneseny do současnosti. Abych řekl pravdu, i já s tím mám problém, ale vyřeším to tak, že půjdu na tradiční zpracování klasické inscenace a jejich novější verze přenechám jiným. Zákazy neuznávám.

Já se nemůžu smířit s tím, že by měli o kultuře rozhodovat nějací cenzoři. Jenomže v Rusku sestavil expertní tým Ústavu pro kulturní dědictví seznam nastudování klasických oper, která jsou údajně urážlivá a nepřípustná. Tohle je návrat do socialismu, kdy filmy, divadelní hry, repertoáry hudebních kapel atd. musely procházet schvalovacím řízením, kdy naprosto nekulturní barbaři s rudými knížkami rozhodovali, co se může nebo nemůže hrát. Jeden takový komunistický tajemník pro kulturu působil kdysi v Ostravě a doprovodil to slovy. „Jsem soustružník a nestydím se za to. Včil robim do kultury, bo je to potřeba. V Praze maju bordel, ale tu v Ostravě je pevna linie.“ Takové exoty bych fakt zpátky nechtěl. Komunisté nechali, takovými nýmandy likvidovat kulturu.

Rusko se holt vrací do starých bolševických časů a opět podalo další důkaz. Já ovšem nevidím jediný důvod, proč ho následovat. Já chci svobodnou kulturu a nikoliv stav, kdy jakési ústavy či soudruzi tajemníci budou určovat, co smí kina promítat, divadla hrát atd.          

http://www.lidovky.cz/v-rusku-vysla-cerna-listina-inscenaci-na-prvnim-miste-je-puskin-psb-/kultura.aspx?c=A150401_130544_ln_kultura_ele

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 2.4.2015 17:45 | karma článku: 30,00 | přečteno: 1323x