Ruská zpupnost a drzost nemají v případě slavného skladatele žádné zábrany

Vynikající hudební skladatel Sergej Rachmaninov si v roce 1917 zachránil útěkem do Švédska před bolševickou lůzou holý život. Avšak Rusko, které stále oslavuje jeho komunistické pronásledovatele, nemá na jeho odkaz morální nárok.

Rusové už zřejmě nevědí co dělat, aby se nenudili. Sice jim padá rubl a ekonomika jde ke dnu, oni však provokativně vyrazili do střetu s USA v oblasti, kde by to nikdo nečekal. Ruský ministr kultury Vladimír Medinskij obvinil Ameriku z toho, že si privatizovala odkaz skvělého skladatele a dalších ruských umělců, kteří se „řízením osudu“ ocitli za hranicemi původní vlasti.

Mimořádný ruský hudební talent Rachmaninov ovšem přijal americké občanství, USA mu také umožnily pokračování významné umělecké kariéry, a v roce 1943 zemřel v kalifornském Beverly Hills. V této zemi je také pohřben. Představitelé Sovětského svazu de facto tehdejšího Ruska jeho hudební tvorbu znevažovali a byly i doby, kdy její hraní zakázali. Ministr Medinskij nyní naznačil, že by jeho ostatky mohly být převezeny do Ruska.

Myslím si, že samotný Rachmaminov by tohle nechtěl, kdyby tedy k tomu mohl říct svůj názor. Do Ruska se totiž odmítal vrátit a chtěl být údajně pochován ve Švýcarsku. Ovšem šéf ruské kultury tomu nasadil korunu svým prohlášením, že umělci se ocitli v zahraničí „řízením osudu“. Takže vyhánění lidí z rodné země, jejich násilné nucení k emigraci nebo často útěky před bolševickým terorem, který jim hrozil zabíjením, to je prý pouhé "řízení osudu". Já tvrdím, že taková slova jsou neskutečnou drzostí a pohrdáním oběťmi komunistů.

O osudu Rachmaninových ostatků rozhodnou jeho příbuzní, je to jejich výsostné právo. Jenomže jemu by se určitě v hrobě na Novoděvičím hřbitově v Moskvě, kam by ho chtěli převézt, nelíbilo. Těžko by mohl hodnotit pozitivně současné Rusko, které stále obdivuje a uctívá ty, co mu ublížili, co mu vypálili jeho domy a zničili majetek, vyhnali ho s rodinou z rodné země a povraždili miliony lidí. V ruských městech stále stojí sochy masového komunistického vraha Lenina, v Moskvě na Rudém náměstí pořád straší jeho krematorium a prezident Vladimír Putin prohlásil o dalším rudém velezločinci Stalinovi, že to byl schopný manažér. Ne, do takové země by Sergej Rachmaninov určitě nechtěl.

http://zpravy.idnes.cz/rusko-se-pre-s-usa-o-ostatky-skladatele-sergeje-rachmaninova-pro-/zahranicni.aspx?c=A150817_104044_zahranicni_jj

Autor: Jan Ziegler | úterý 18.8.2015 17:44 | karma článku: 30,03 | přečteno: 1134x