Ruská mluvčí reagovala zbytečně hystericky

Lepší reklamu si starosta Prahy Řeporyj Pavel Novotný nemohl přát. Samotná mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová považovala za nutné, vyjádřit se ke kauze Vlasovci.

Upřímně řečeno, na místě ruské strany bych se tvářil, že žádné Řeporyje neexistují a jejich starosta rovněž. Je takové krásné přísloví, orel much nelapá a Rusko má orla ve státním znaku a to dokonce dvouhlavého. Pavel Novotný si mohl odpustit zbytečné narážky v dopise ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi, ale tohle mu muselo udělat velkou radost, jak dokázal rozčílit i vlivné osobnosti. To je totiž přesně to, co potřeboval a nyní je na koni. S nápadem na zřízení pamětní desky Vlasovcům zabodoval. 

Paní Zacharovová také evidentně nepochopila fungování demokratického státu, kterým Česká republika bezpochyby je, když peskovala naše představitele za to, že prý nejsou schopni zakročit. U nás to holt není jako v Rusku, kde Kreml zavelí a všichni stojí v pozoru. U nás jaksi stát nemůže zasahovat do oblasti působnosti místních samospráv. To za prvé, a za druhé, Rusko, v němž se staví sochy masovému vrahu Stalinovi, nemá morální právo peskovat jiné kvůli památníkům. Moskva by také už konečně měla ctít platné mezinárodní úmluvy a pořádně se začít starat o hroby našich legionářů.

Do starosty Novotného se už obul i Radim Fiala ze okamurovské Strany přímé demokracie. Tomu vzkazuji, že brečí na nesprávném hrobě. Ptám se jej, co jeho partaj udělala pro to, aby dotyčný nebyl zvolen? Odpovím nic, v této pražské městské části SPD stejně jako KSČM ani nepostavila kandidátku. V Řeporyjích v komunálních volbách v roce 2018 volilo 1720 obyvatel a volební účast činila solidních 57,62%. Pavel Novotný dostal 612 preferenčních hlasů, nejvíc ze všech kandidátů. Hlasovala pro něj více než třetina voličů. Proč? To nevím, ale jeho volba byla naprosto demokratická a místní lidé asi měli důvod dát mu své hlasy.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/rusko-vlasovci-zacharovova-praha-reporyje-novotny-pomnik.A191128_162035_zahranicni_jhr

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 29.11.2019 17:34 | karma článku: 29,96 | přečteno: 1200x