Ruská dostavba Temelína, rizik víc než hodně

Rozšíření temelínské elektrárny o další dva bloky má klíčový význam pro zajištění rozvoje české ekonomiky v budoucnosti. Proto ji musíme svěřit opravdovým odborníkům a tomu kdo nabídne nejlepší technologické řešení. A existuje mnoho závažných námitek proti ruské účasti na této gigantické akci.            

Technologická převaha USA nad stále více méně zaostávajícím Ruskem je zřejmá a asi nejpádnějším důkazem je vesmírné vozítko Curiosity. Naše země v neblahé komunistické éře doplatila na to, že místo civilizačně a ekonomicky vyspělého Západu dala přednost zaostalému komunistickému Rusku. Důsledkem toho byla naše zaostalost v řádu desítek let za hospodářsky vyspělými zeměmi. Místo technologicky špičkových výrobků ze Západu jsme nakupovali ze Sovětského svazu šunty – k ním patřily hlučná dopravní letedla s velkými provozními náklady, vozy pro pražské metro, které v době dodání už byly desítky let zoufale konstrukčně zastaralé, barevné televize, rádia atd.

Stejné chyby ovšem opakují jenom hlupáci. A Rosatom nám nabízí pro dostavbu temelínské elektrárny technologii, která je výrazně horší, než ta konkurenční. Proto také nikde v hospodářsky vyspělých zemí tato státní ruská společnost se svými nabídkami na dostavbu jaderných elektráren nedokázala prorazit. Navíc není možné zjistit, jak vypadá stavba jaderných elektráren v režii Rosatomu v samotném Rusku, protože ruská strana neposkytuje potřebné informace.

Jak se poměrně často uvádí v médiích, stavby v Rusku provází chaos a také podezření z masivních korupcí. Jedním z příkladů je i dlouhodobá rekonstrukce Velkého divadla v Moskvě.

Je tedy dost důvodů se domnívat, že ruský podíl na dostavbě Temelína by byl pro Českou republiku hodně riskantní.

Autor: Jan Ziegler | středa 28.11.2012 12:31 | karma článku: 25,28 | přečteno: 1180x