Rusácká brutalita v Donbasu, stejná jako henleinovská v Sudetech

Už je to jasné, etnický Rus bojující na straně Kyjeva Volodymyr Žemčugov podle článku na iDNES.cz dosvědčil, že s terorem a zabíjením na východě Ukrajiny začala Moskva a její spojenci.

V květnu 2014 vstoupili na území Luhanské a Doněcké oblasti ruští vojáci zvaní rostovští kozáci. Spojili se s místními proruskými bojůvkami a nastal teror. „Zastavovali a zabavovali auta uprostřed města, loupili v bankách, v bankomatech, v noci se stávalo, že přišli k bohatým lidem, zejména k těm, kteří podporovali Ukrajinu, a mučili je, nebo rovnou vraždili,“ upřesnil Žemčugov.

To není nic překvapivého, už dříve jiní Ukrajinci uvedli, že proruské bojůvky rozpoutaly v Donbasu brutální násilí, při němž vraždili místní obyvatele, kteří zůstali věrni v Ukrajině. A jak je vidět, byli to obyčejní lupiči a vrazi, kteří přepadávali kvůli penězům bohaté lidi. Když ukrajinská armáda zahájila protiteroristickou operaci a zdálo se, že situaci nakonec zvládne, vstoupily na území Ukrajiny regulérní jednotky ruské armády. které tuto oblast okupovaly a dosadily k moci nikým nezvolené loutkové vlády. Rusové a Kreml jsou tedy vinni zabíjením na východě Ukrajiny. Nebýt jejich vměšování, byl by v oblasti už dávno klid.

Co nám to jenom připomíná? Zcela jednoznačně situaci v čs. pohraničí s Německem v září 1938, kdy v Sudetech vypuklo pronacistické povstání řízené přímo z Třetí říše. Vojensky vycvičené jednotky Freikorpsu vedené v některých případech veliteli SS a SA přepadaly stanoviště čs. ozbrojených složek, zabili na 100 Čechů, přes dva tisíce jich odvlékli za hranice a terorizovaly místní české a židovské obyvatelstvo. Je příznačné, že tehdejší německý nacistický tisk hromadně psal o tom, jak Češi vraždí německé ženy a děti v Sudetech. To však vůbec nepřekvapuje. Historie se zkrátka opakuje a putinovská banda postupuje na Donbase stejně jako kdysi hitlerovci v Sudetech s cílem rozvrátit sousední zemi.

Volodymyr Žemčugov mimo jiné také potvrdil, že nikdo ho na Ukrajině neutiskoval kvůli ruštině. Zůstal věrný ukrajinské vládě v Kyjevě, stal se partyzánem a bojoval proti okupantům. Byl však těžce zraněn, přišel o obě ruce a zajali jej Rusové. V roce 2016 pak byl vrácen na Ukrajinu v rámci výměny zajatců. Ukrajinský prezident Petro Porošenko mu udělil jedno z nejvyšších ukrajinských vyznamenání Hrdina Ukrajiny. Pan Žemčugov si zaslouží stejnou úctu jako sudetští Němci z řad sociálních demokratů, křesťanů a dalších, kteří se vzepřeli nacistické tyranii a často přitom obětovali i svoje životy.

Rusové mi drželi pistoli u hlavy, popisuje partyzán. Přišel o obě ruce - iDNES.cz

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 15.5.2023 16:31 | karma článku: 25,88 | přečteno: 520x