Regulace nájemného, šílený nápad ministryně

Kvůli policejní razii na ministerstvu práce a sociálních věcí sílí hlasy po odstoupení ministryně Jany Maláčové. Já si však myslím, že abdikovat by měla z jiných závažnějších důvodů.

Jedním z nich je i snaha po obnovení regulace nájemného, kterou však již v roce 2000 prohlásil Ústavní soud za protiústavní. Bohužel tehdejší jednobarevná vláda ČSSD premiéra Miloše Zemana toto rozhodnutí bojkotovala. Později však byl tento nesmysl přece jenom zrušen. Jenomže socialisté se nevzdávají. Současná sociálnědemokratická ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová přišla s nápadem tento stupidní nesmysl obnovit.

Jana Maláčová

Vedlo jí k tomu současně vysoké nájemné, které prý lidem brání v pronajímání bytů. Jak to však bývá ona zaměňuje příčinu s následky. Příčinu současného stavu je složitá legislativa, která prodlužuje vydání stavebního povolení a tím i dobu výstavby. Odborníci soudí, že byrokratickými překážkami stoupá cena novostaveb až o třetinu! A je to přímá úměra, čím dražší byty, tím i dražší nájemné.

Socialisté žijí v představě, že příkazy a zákazy se dosáhne zlepšení stavu. V této záležitosti by to ale vedlo jenom k tomu, že lidé by pronajímali své byty ke krátkodobým pobytům nelegálně. Takže lidé hladající nájem by si nepolepšili.

Skutečné řešení spočívá ve zjednodušení stavebního řízení, které by zlevnilo nové stavby a umožnilo by celkově rozsáhlejší a rychlejší výstavbu. To by si měla paní Maláčová, které se rovněž kvůli jejím nápadům říká výstižně Venezuela, uvědomit. Nehledě k tomu, že by regulaci nájemného s největší pravděpodobností opět zrušil Ústavní soud jako protiústavní.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 27.2.2020 17:46 | karma článku: 31,31 | přečteno: 1460x