Půlka vlaku EC bez toalet, zamyslete se České dráhy

Jsou to docela pěkné moderní klimatizované vagóny, které řadí České dráhy do souprav Jižního expresu jezdícího mezi Českými Budějovicemi a Prahou. WC již mají svoje septiky a tak i ve stanici lze. Jenomže je tu jedno ale.

Jezdím těmito vlaky do matičky Prahy poměrně často a opakovaně se stává, že ve voze první třídy, který je zároveň bistrem, nefunguje toaleta. Jaksi je plná a kompetentní pracovníci ji zapomněli vyprázdnit, a tak se WC musí uzavřít. V pátek 12. listopadu jsem jel Jižním expresem opět z Budějc do Prahy a to konkrétně vlakem EC 332 s odjezdem z ČB v 13.57. hodin. Tento spoje je dokonce mezinárodní, protože vyjíždí už z rakouského Lince.

Typický obrázek pro Jižní expresy

Jeli jsme na čas. To je plus. I když, to by mělo být samozřejmostí. Ale na druhé straně jsou na této trati - IV. železničním koridoru rozsáhlé rekonstrukce traťových úseků a tak se drobná zpoždění dají omluvit. Co však v žádném případě nemohu prominout, je fakt, že ve zmíněném vlaku nefungovaly toalety ve třech z šesti vagónů, tedy v půlce. Pravda, průvodčí se nám omlouval, a říkal, že z našeho prvního vozu máme jít v případě nutnosti dozadu do doby než narazíme na první funkční WC. A je to prý asi až čtvrtý vagón od nás. No jo řekl, jsem si, třeba České dráhy zkoušejí sebeovládání cestujících, jak dlouho to vydrží bez návštěvy toalety. Možná je to nějaká nová soutěž, ale se fakt zúčastnit nechci. Pěší turistiku sice miluji, ale ne po vlakových soupravách. Já jsem to tedy nakonec ty dvě hodiny do metropole nad Vltavou vydržel. Inu je to pokrok, WC se žumpičkami i ve vlacích, též ve stanici se může. Jenomže dříve, když přebytečný obsah padal přímo na koleje, takové problémy nebyly. 

Českým drahám se nelíbí konkurence na železnici. Jenomže, pokud budou nabízet takové služby, tak cestující začnou volat po tom, aby je vystřídal někdo jiný. Nefunkční toalety ve vlacích typu EC, které mají mít vysokou kvalitu, jsou neomluvitelné.

Autor: Jan Ziegler | úterý 16.11.2021 13:58 | karma článku: 44,17 | přečteno: 12462x