Puč v Turecku? Spíš Erdoganovo krvavé divadlo

Jako první blahopřál tureckému prezidentovi Erdoganovi k potlačení pokusu o státní převrat jeho ruský protějšek Vladimír Putin. V souladu s lidovým příslovím, vrána k vráně sedá, by nás to nemělo překvapit.  

Není to tak dávno, co Recep Tayyip Erdogan otvíral v Moskvě s prezidentem Putinem a šéfem palestinských teroristů Abbásem největší mešitu v Evropě. To je rovněž dobré připomínat těm, kteří vidí vládce Kremlu jako nějakou oporu v boji s islámskými radikály.

Erdogan a Putin jsou jednou stranou téže mince. Oba sice demokraticky zvoleni, ale jsou jim vlastní diktátorské manýry, pronásledování, věznění a vraždění názorových oponentů, silné omezování svobody médií včetně likvidace nebo znárodňování těch nepohodlných.

Nyní ovšem Erdogan svoji snahu změnit Turecko ze sekulárního na islámský stát dovedl k dokonalosti. Putin jistě bledne závistí, ale kdo ví, čeho se ještě od něj dočkáme. Údajný pokus o vojenský puč v Turecku hodně nápadně připomíná zapálení Říšského sněmu v Berlíně v roce 1933. Je neuvěřitelné, jak si pučisté počínali totálně amatérsky a okamžitě byl připraven seznam tisíců nepohodlných lidí – soudců, policistům, vojáků a dalších, kteří byli v lepším případě vyhození z práce v horším zatčeni a uvězněni. Jen ve školství má skončit přes 15 tisíc zaměstnanců. Nabízí se logicky jednoduché vysvětlení, celé to krvavé divadlo, při kterém zemřelo přes dvě stě lidí, bylo připraveno dopředu a čekalo se jen na vhodnou záminku.

Turecko je členem NATO, a uvažuje o vstupu do Evropské unie. Ovšem to, co se v této zemi děje, jej vylučuje ze společnosti civilizovaných států a z Erdogana se stal tyran. Jeho chování nelze přehlížet. Europoslanec Tomáš Zdechovský k tomu uvedl: „Pokus o puč v Turecku vnímám jako reakci na stále zvyšující se islamizaci této kdysi sekulární země a odklon od demokracie. Turecko však nyní musí postupovat jako právní stát, ve kterém každý obviněný má právo na spravedlivý a nezávislý soud. Mučení a mlácení zajatců jsou nepřijatelné,“ zdůraznil.

Správný postup je ve stylu padni, komu padni. Jestliže kritizujme Putina za diktátorské způsoby, pak je nemůžeme přehlížet ani u tureckého prezidenta. Není jistě náhodou, že Putin Erdogana bezvýhradně podpořil. Kdežto Západ mu dal najevo, že musí dodržovat pravidla běžná pro civilizované státy.             

http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/putin-se-pristi-mesic-sejde-s-erdoganem-odsoudil-pokus-o-puc-v-turecku-1308999

Autor: Jan Ziegler | úterý 19.7.2016 18:16 | karma článku: 29,06 | přečteno: 1183x