Prvotním viníkem výbuchu v Bejrútu je ruský podnikatel

Kdyby loď patřící Igoru Grečuškinovi nepřivezla do Libanonu ledek, tak tam nebyl, a nekonal se rovněž výbuch. Navíc tento oligarcha a Putinův příznivec se o loď přestal starat a vyhlásil bankrot.

Rovněž na mzdách posádce lodi, která plula pod moldavskou vlajkou, Grečuškin má dlužit desítky tisíc dolarů. To není podnikatel, ale obyčejný šmejd. Viníkem ovšem není Rusko, ale dotyčný podnikavec, obyčejní Rusové za nic nemohou.

Dalším viníkem pak jsou libanonské úřady, které nechaly skladovat dusičnan amonný v naprosto nevyhovujících podmínkách. Ale Libanon je vážně nefunkční stát, kde se na vládě podílí mimo jiné i islamistická teroristická organizace Hizballáh, který vyhrožuje Izraeli zničením a v Sýrii patří ke spojencům Ruska. Po Libanoncích prostě nemůžeme chtít zázraky.

Je tady ovšem další nepřímý viník a tím je obecně ruská firemní kultura, která patří k nejhorším na světě. Sám ruský prezident Vladimír Putin si podle kritiků pochybnými způsoby vydělal 200 miliard dolarů. A to mimo jiné údajně stylem, když za ním přišli ruští oligarchové, co, že to mají dělat, aby nedopadli jako Chodorkovskij, tak jim řekl, dvacet procent, třicet procent atd. Tedy jim oznámil jako část majetku mají převézt na vládce Kremlu. Je pravdou, že placení výpalného za ochranu policajtům, soudcům, příslušníkům FSB apod. je mezi ruskými podnikateli běžnou záležitostí. Rusku vládne mafie, kterou tvoří ti, jež by měli chránit zákon, a je jasné, že v takové zemi nelze bez porušování pravidel vůbec podnikat. A i u ruským oligarchům to připadá normální.

Ono podnikatelé nejsou ani v jiných zemích Mirkové Dušínové, ale ti ruští překonávají nemožné, tam je normální, že když vznikne problém, tak se ke svému majetku nehlásí, přestože jejich loď převáží nebezpečný materiál. Ruští majitelé kdysi úspěšné brněnské projekční firmy Chepos (později Cheteng) ji zavřeli (na což měli samozřejmě právo), ale zaměstnancům v rozporu s českými zákony nevyplatili odstupné. A jak je vidět porušování pravidel může vést i k tragickým koncům.

https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/clanek/rusky-majitel-v-bejrutu-zabavene-lodi-s-ledkem-se-vykaslal-na-posadku-i-naklad-40332558#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=apDrPKIBFLO-202008060824&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/putin-neoficalni-prijem-penize-majetek.A190415_084447_eko-zahranicni_nio

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 6.8.2020 12:48 | karma článku: 26,25 | přečteno: 1488x