Prostě si tu knížku přečtěte, je fakt super a pak jeďte do Izraele

Jeruzalém je moje velká láska. A kniha izraelského novináře Gila Yarona. Jeruzalém stře(d)t světa z nakladatelství Vyšehrad vystihuje skvěle atmosféru Svatého města a přesvědčivě dokazuje jeho židovské kořeny.

Dílo má podtitul Historicko-politický průvodce a to jej vystihuje přesně. Není to jenom bedekr pro turisty, ale jsou v něm popsány historie i současnost tohoto města, které pomáhají pochopit atmosféru tohoto úžasného města, jež považují za svaté stoupenci tři hlavních světových náboženství, judaismu, křesťanství a islámu. Důvody těch prvních dvou jsou jasné, Jeruzalém byl hlavním městem židovského království od dob Davidových a jeho syn Šalomoun v něm nechal postavit v 10. století před Kristem proslulý chrám, který byl hlavní židovskou svatyní a u jehož části zachovalých hradeb známé jako Zeď nářků přesněji Západní zeď se Židé modlí dodnes. Pro křesťany je místem umučení a smrti Ježíše Krista. Autor knihy také přesvědčivě vyvrací nesmysly šířené v současnosti muslimy, že Židé nemají na Zeď nářků žádný nárok, protože jejich chrám prý stával jinde. Jak uvádí Yaron, tuto lež dokonce šířil i bývalý palestinský vůdce Jásir Arafat na mírových jednáních s Izraelem v americkém Camp Davidu.

 

Kniha přináší spoustu zajímavých informací a pro někoho je možná překvapivý fakt, že už před mohutným exodem Židů do Izraele, který začal na konci 19. století, tvořili Izraelité nejpozději od roku 1860 v Jeruzalémě většinu. Je dobře, že se píše i o činnosti jeruzalémského muftího Amína-al-Husajního, který byl spojencem nacistů, jednal osobně s Adolfem Hitlerem a navrhl mu, že židovskou otázku v Izraeli vyřeší stejným způsobem jako nacisté v Evropě. Po válce měl být postaven před Norimberský tribunál, který soudil nacistické válečné zločince, ovšem podařilo se mu utéct z francouzského vězení. Asi nikoho nepřekvapí, že Arabové jeho útek mohutně oslavovali.

Libí se mně také krásné přísloví výstižně popisující tři největší izraelská města. Jeruzalém se modlí, Tel-Aviv se baví a Haifa pracuje. Další předností knihy je nabídka zajímavých turistických trasa a rady návštěvníkům, jak je dobré se obléci, na co si dávat pozor atd. Autor také mírní obavy před možnými teroristickými útoky, s tím, že Jeruzalém je při dodržování místních pravidel docela bezpečné město. To mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Loni v listopadu jsem v něm při své návštěvě Izraele bydlel, a v pátek večer o Šabatu si vyrazil do jeho ulic. V místech, kde byl ještě den předtím živý městský ruch, vládl klid, tramvaje ani autobusy nejezdily, v ulicích skoro žádní lidé a na silnicích jen několik aut. Úžasná atmosféra mně uchvátila.

Takže ještě jednou doporučuji, tuto knížku stojí za to přečíst a vyrazit nejen do Jeruzaléma, ale i do jiných krásných míst, kterých je v Izraeli hodně.

Jeruzalém stře(d)t světa

Historicko-politický průvodce

Gil Yaron

Nakladatelství Vyšehrad

Praha 2016

Hodnocení: 90%          

Autor: Jan Ziegler | pátek 4.11.2016 17:42 | karma článku: 25,18 | přečteno: 699x