Proč ministr lže v kauze stará EIA

Staré posudky o vlivu stavby na životní prostředí tzv. EIA ke klíčovým dopravním stavbám jsou noční můrou České republiky. Nicméně europoslanci jsou v téhle záležitosti opravdu nevinně.

 

Ministr životního prostředí Richard Brabec tvrdí, že v kauze stará EIA zmobilizoval kdekoho a že kromě Pavla Teličky se s ním europoslanci nebavili. Ti však tvrdí, že lže.

„Už předtím jsem informoval několik členů vlády o svém osobním rozhovoru s předsedou Evropské komise Jeanem Claudem Junckerem, který potvrdil připravenost k jednání Evropské komise o uznání staré EIA u dvaceti projektů na nejvyšší úrovni, tedy pouze s premiérem. Nikdo z europoslanců a jiných komisařů nemůže nikterak rozhodnutí komise o uznání EIA ovlivnit, protože celá záležitost je a byla věcí premiéra a šéfa Komise. Výroky pana ministra Brabce proto postrádají logiku,“ řekl už dříve serveru EuroZprávy.cz europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) s tím, že tuto informaci předal i například ministrovi dopravy Danu Ťokovi z hnutí ANO 2011.

Pravdou tedy je, že o tomto problému mohou jednat pouze šéf Evropské komise s českým předsedou Vlády Bohuslavem Sobotkou. Bylo by určitě dobré, kdyby se pro naše klíčové stavby povedlo vyjednat výjimku a uznání staré EIA. Nechápu však, proč ministr tvrdí, že se obrátil na europoslance s tím, že se s ním nebavili. Ti však popírají, že by je vůbec oslovil a logicky namítají, že stejně nemohou s tímto problémem nic dělat, protože to není v jejich kompetenci.

Mrzí mě, že tento problém vůbec vznikl. Nesváděl bych to tentokrát na Brusel, protože o tomto problému věděli Češi už deset let. A nic nedělali, až nastal průšvih, a hrozí, že důležité stavby se zdrží o několik let. Mně by také zajímalo, jak to, že tento problém máme pouze my a nikoliv Poláci nebo Slováci? A také bychom se měli spíše zamyslet nad tím, proč stavíme dálnice daleko pomaleji než Německo nebo Francie? Za tuto naši neschopnost opravdu nemůže Evropská unie.       

http://domaci.eurozpravy.cz/politika/154270-brabec-lze-europoslanci-se-ostre-ohradili/ 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 9.5.2016 17:37 | karma článku: 29,38 | přečteno: 1037x