Proč lidické starostce, Bobošíkové a Zemanovi vadí židovská žena

Z této kauzy jsem hodně nešťastný. Nechápu humbuk kolem toho, že údajně jedna obyvatelka Lidic měla udat svoji židovskou nájemnici Štěpánku Mikešovou gestapu.Silně to zavání antisemitismem.

Obyvatelé Lidic se stali obětí odporného nacistického zločinu, o tom není třeba pochybovat. Lidi, kteří byli zavražděni okupanty, i ty, jež měli štěstí přežít hrůzy nacistického teroru, mám v hluboké úctě. Této kauze, ale vážně nerozumím. Dějiny nejsou černobílé, proto je klidně možné, že jedna z obyvatelek Lidic udala svoji židovskou nájemnici gestapu, jak uvedl pořad České televize Reportéři ČT. To dokládá historik Vojtěch Kyncl z Historického ústavu Akademie věd zápisem v četnické kronice. Klidně však může mít pravdu i jiný historik Vojtěch Šustek, podle kterého si to četník zapisující tuto zprávu mohl vymyslet, aby ze sebe smyl podezření z kolaborace. Pravdou je, že inkriminovaný zápis byl do kroniky doplněn dodatečně až po skončení války. Uznávám, že i tento názor může být pravdivý.

Sousoší lidických dětí - ilustrační foto

Podle Kyncla důvodem udání Štěpánky Mikešové rozené Löwingerové měly být její spory s paní domácí. Té židovská nájemnice odmítala dále šít zdarma šaty a další věci, protože po smrti muže si to již nemohla dovolit. Mikešovou zatklo gestapo začátkem června 1942, tedy zhruba týden před lidickou tragédii a o dva měsíce později v srpnu zemřela ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. My přesně nevíme, co se stalo. Ale i kdyby ona lidická žena byla udavačkou, tak to nic nemění na podstatě zločinu spáchaném na této obci. Všude se vyskytovali lidé slabí, kteří podlehli brutálnímu nacistickému tlaku a také otevření kolaboranti.

Je mně líto, že ve funkci musela kvůli této kauze skončit ředitelka Památníku Lidice Martina Lehmannová. Odpor proti legitimnímu vědeckému bádání je nepochopitelný a zločinný. Co vadí bývalé prezidentské kandidátce za KSČM Janě Bobošíkové na nebohé židovské ženě? Proč se o ni nesmí mluvit v souvislosti s Lidicemi? Korunu tomu nasadila lidická starostka Veronika Kellerová, která podle Lehmannové prohlásila, že Štěpánka Mikešová není součástí lidického příběhu, protože v den vypálení, tedy 10. června 1942, v obci nebyla. K tomu nemám slov. Považuji to za skrytý antisemitismus. Mrzí mě rovněž jednostranné prohlášení prezidenta Miloše Zemana, který podpořil dceru ženy, jež měla udat svoji židovskou nájemnici. Nikdo přece nechce dotyčné paní ublížit, ale je nutné znát historickou pravdu. Štěpánku Mikešovou nelze vylučovat z příběhu Lidic, i když v koncentračním táboře skončila dřív než lidické ženy a a děti. Právě proto je i ona jeho součástí.

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3040071-udani-dostalo-obyvatelku-lidic-do-osvetimi-ted-konci-reditelka-pamatniku-ktera-chtela

 

Autor: Jan Ziegler | středa 29.1.2020 18:10 | karma článku: 44,19 | přečteno: 9253x