Proč je někde bezplatné cestování seniorů v MHD tak šikanující

V současné době je v mnoha českých, moravských a slezských městech zavedeno cestování seniorů starších 70 let městskou dopravou zdarma. To je chvályhodné, nechápu však, proč třeba u nás v Českých Budějovicích stačí starším lidem občanský průkaz, ale jinde chtějí speciální legitimace.

Každý, kdo oslavil sedmdesáté narozeniny, může autobusy a trolejbusy českobudějovického dopravního podniku cestovat zdarma. K tomu mu stačí doklad s fotografií a datem narození, tedy třeba občanka nebo cestovní pas. Tak je to podle mě v pořádku, a zdejší městský dopravce se řídí zdravým rozumem, máš nárok na bezplatné cestování, tak si ho užívej do libosti.

Jinde, například v Brně, to mají senioři složitější, také sice mohou ti sedmdesátiletí a starší jezdit zdejší MHD zadarmo, ale musí si vyřídit speciální průkazku s fotografií, ke které dostanou bezplatný kupón. To mě rozum nějak nebere, a říkám si, proboha proč? Proč to mají v mé rodné moravské metropoli tak složité? Proč ta nesmyslná šikanující byrokracie? Navíc bezplatné cestování stojí zdejší dopravní podnik zbytečné peníze, protože přece výroba průkazky pro bezplatné cestování také něco stojí.

Proto jsem rád, že u nás v Českých Budějovicích je svět v tomhle ohledu v pořádku a vedení našeho dopravní podnik si zaslouží pochvalu. A docela by mě zajímaly zkušenosti z této problematiky i z ostatních míst České republiky.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pátek 28.3.2014 11:46 | karma článku: 20,84 | přečteno: 1511x