Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jednoduche: kvuli statistikam preci :-)

0 0
možnosti

Kdyby to platilo celostátně, nemusela by mít některá města obavu, že budou vozit zadarmo třeba Pražáky. :-)

1 0
možnosti

Podle mě je to z důvodu, že běžný revizor nedovede z data narození vypočítat věk... :-)

4 0
možnosti
Foto

Hm.Určitě MHD v Budějovicích patří městu, že. Kdopak to jízdné za důchodce platí ?

0 0
možnosti

Ten důvod je jednoduchý: nepřiznat slevu nerezidentům (alespoň většině z nich). Já ten důvod chápu: doprava je dotována z peněz města, tedy rezidentů.

1 0
možnosti

On to ale dostane i "nerezident", když si tu průkazku vyřídí. Spíš jde o to, zabránit v bezplatné jízdě náhodným návštěvníkům města, na jednu jízdu za kvartál si to nikdo zařizovat nebude. Ale nedokážu odhadnout, jestli to má smysl, kvůli tomu otravovat všechny místní seniory...

0 0
možnosti
Foto

Za úvahu samozřejmě stojí to, proč mají mít víceméně populisticky zvolené skupiny občanů jakési jiné jiné obchodní podmínky, než jiné skupiny.

Zrovna v Budějovicích, když jsem tam ještě žil, bylo v devadesátých letech velmi ožehavým tématem používání dvojích cen - jedny pro německé a rakouské turisty, jiné pro domorodce.

Otázka je tedy podobná. Ano, a to bych uměl pochopit: DP města není žádným způsobem dotován, je zcela nezávislou a vysoce výdělečnou ekonomickou jednotkou, a část zisku věnuje na jakousi charitu, v tomto případě třeba dopravu dětí, nebo seniorů zdarma. Tak tomu ovšem není.

Ergo kladívko: DP-ČB vytváří dvoje ceny, což je protiústavní.

Když to celé očistíme od různých finančních machinací, lepší, lacinější a nakonec i spravedlivější by bylo, aby si důchodci platili stejné jízdné, jako kdokoliv jiný a státní penzijní systém jim o to dával větší penzi.

Stále zde provozujeme nejrůznější formy socialismu a divíme se, že směřujeme více a více ke dnu. Hlavně, že se to lidem líbí a znovu nás zvolí.

5 1
možnosti

Víte, že ten váš "socialismus" vůči starcům provozují i ty nejkapitalističtější státy?

  Mimochodem: V čem spočívá reálný rozdíl  jestli erár pro někoho zajistí slevu, nebo místo toho zvýší penze?  Z hlediska financí eráru, samozřejmě.

0 0
možnosti

možné vysvětlení.....dopravní podnik nemůže tuto slevu poskytovat jen občanům daného města, to by byla diskriminace. Snaží se to tedy obejít tak, že vyžaduje speciální průkaz, který si návštěvník asi vyřizovat nebude.

1 1
možnosti

H78o52n50z44a 52V58r31á28n79a

28. 3. 2014 13:44

A tak to já bych řekl, že může.... Někde mají zdarma městskou dopravou i děcka do 15-ti let, ale je ta, která má trvalý pobyt v tom konkretním městě - stejně tak i důchodci nad 70 let.

0 0
možnosti

no u nás platí to,že v den svých 70 jezdí zadarmo jen se požaduje OP a nic víc. Otevře ho u řidiče. Ti ještě starší to už ani dělat nemusí na nich to už je vidět, že ten věk hold mají. Trutnov

3 0
možnosti

Děkuji. Jistě někde je to normální, někde ne.

2 0
možnosti
  • Počet článků 3322
  • Celková karma 25,61
  • Průměrná čtenost 1807x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz