Problémy v Sýrii vyřeší likvidace IS a Asada, které jsou v zájmu Izraele

Rusko letecky zaútočilo v Sýrii, i když s poněkud problematickými výsledky. Teroristy to příliš nebolelo, ale při náletech zemřelo přes třicet civilistů. Podle ruských zdrojů přišli Rusové o tři letadla.

Je třeba udělat všechno pro zničení islámského terorismu v oblasti, o tom není sporu. Potíž je ale v tom, že syrský diktátor  Bašár Asad sám podporuje fanatické islamisty z hnutí Hamas a Hizballáh hlavně proti Izraeli. Obě tyto radikální muslimské teroristické organizace podnikly nespočet zákeřných útoků proti Židovskému státu, při kterém umíraly i ženy a děti. A Basad je svoji podporou muslimských zabijáků za tyto zločiny zodpovědný. Podrobnosti se dají najít například na eretz.cz. Izrael je nejslušnější stát v oblasti a je třeba ho bránit proti muslimským fanatikům a zločinným státům, jako jsou Irán a Sýrie.

Pravdou také je, že jako první rozvrátily tuto oblast Sovětský svaz a jeho komunističtí satelité, kteří sem už před desítkami let dodávali v rámci tzv. národněosvobozeneckého boje různým arabským teroristickým partám zbraně. Dostalo se i na radikální islamisty. I proto mají bojovníci IS ve výzbroji tolik kalašnikovů.

V Sýrii není jenom islámský stát, ale i další muslimští radikálové, které naopak podporuje Asadova vláda. Syrský diktátor je zodpovědný za vraždy desítek tisíc civilistů. To dokazují vyšetřovací komise OSN a také bývalý syrský policejní fotograf, který nafotil přes padesát tisíc snímků lidí umučených syrskými vládními silami. To, že Asadův režim použil proti civilistům zakázané barelové bomby, je rovněž dokázané. Čili není důvod držet u moci válečného zločince Asada. Zločiny islámského státu jsou odporné, ale nelze jimi omlouvat zločiny Damašku.

Útok ruského letectva vyvolal ve světě spíše rozčarování. Odmítli ho také místní Kurdové, podle kterých povede jenom ke zvýšení napětí v oblasti a dalším tisícům imigrantů. Ruské bombardéry napadly místo území islámského státu oblast města Homsú, kde ovšem žádní islamisté nejsou a naopak místní milice nedávno zabránily bojovníkům islámského státu v obsazení města. Při ruských útocích také údajně zemřelo 36 civilistů včetně žen a dětí. Ruský opoziční novinář dokonce uvedl, že povstalci sestřelili tři ruská letadla, dva Su-34 a jeden Tu -22. To by ovšem byl docela debakl a jenom by to potvrdilo můj dřívější blog, že ruské letectvo je nebezpečné hlavně sobě.

Každopádně Rusové poněkud slevili ze svých siláckých prohlášení, v nichž vyzvali USA, aby stáhly ze Sýrie svoje letadla. Nyní už budou s Američany letecké údery koordinovat, aby se někde omylem nestřetli.

Potíže s Asadem jsou součástí vážných problémů mnoha zemí třetího světa, které získaly nezávislost v rámci hlouposti zvané dekolonizace. Pokud v arabských a afrických zemích vládli kolonizátoři, byl v nich klid a žádní islamisté se neprojevovali. Kolonisté, ať byli, jací byli, vládli nad svěřeným územím vůči místním kmenům tak nějak spravedlivě a měřili všem stejně. Jakmile se ovšem po odchodu Britů, Francouzů a Italů dostali k moci domorodí vládci, tak protěžovali svoje soukmenovce na úkor ostatního obyvatelstva. Tak tomu bylo i v případě klanu Asadovců, který patří k menšinové sektě alavitů.

Jak tedy řešit situaci po Asadově smrti? Na to neexistuje jednoduchá odpověď. Nejlepší by bylo dosazení nějaké mezinárodní a klidně i koloniální správy. Jenomže tohle je bohužel i kvůli stupiditě zvané politická korektnost nereálné.

http://www.lidovky.cz/zvrhla-ideologie-islamskeho-statu-dzihadiste-se-ucili-od-asada-p75-/zpravy-svet.aspx?c=A150305_113506_ln_zahranici_msl

http://rusjev.net/2015/09/30/povstantsyi-uzhe-sbili-2-su34-i-odin-tu22-kashin/

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 1.10.2015 18:01 | karma článku: 21,58 | přečteno: 967x