Prezidentovi lidé neumí vysvětlit, jak pohádkově zbohatli

Miloš Zeman se ve Sněmovně rozohnil, bojte se všichni, kdo jste zbohatli korupcí a okrádáním státu. Jenomže s tím mají třeba velké problémy jeho dobrý kamarád-šéf ruských železnic Vladimír Jakunin a další prezidentovi muži.

Zákon o prokazování původu majetku má své chyby, už třeba tu, že potírá jednu z klíčových zásad římského práva a tou je presumpce neviny. Nicméně před poslanci vystupoval prezident Zeman bojovně pro jeho přijetí.

To by bylo docela chvályhodné, kdyby jeho nejbližší spolupracovníci a kamarádi neměli v této oblasti problémy. Tak například hradní kancléř Vratislav Mynář už léta není schopen získat bezpečnostní prověrku a má rovněž problémy s majetkovým přiznáním a doložením toho, jak k svému vlastnictví vůbec přišel.

Současný šéf ruských železnic Vladimír Jakunin kdysi býval důstojníkem komunistické tajné policie KGB ostatně jako samotný prezident Vladimír Putin, a zřejmě právě proto udělal takovou kariéru.  Jeho roční plat činí cca 1,6 milionů dolarů. Firma, kterou vede, je trvale ve ztrátě, 20% sítě ruských železnic je v havarijním stavu a vyžaduje okamžitou rekonstrukci. I na klíčové železniční spojnici Ruska Transsibiřské magistrále jsou úseky, po kterých vlaky jezdí kvůli technickým problémům nejvíc šedesátkou. Výstavba vysokorychlostních železnic se v této zemi prakticky děje pouze na papíře. Ale tohle ať si vyřeší sami Rusové.

Důležitější je fakt, že bloger Alexandr Navalnyj objevil jeho luxusní rezidenci ve vesnici Akulinino nedaleko Moskvy bratru za sedmdesát milionů dolarů a pan Jakunin neumí vysvětlit, kde na ni vzal peníze. Ale jelikož je to Putinův věrný nohsled, tak nemusí, pokud bude loajální k současnému kremelskému vládci. Takoví lidé mohou všechno, loupit, krást, tunelovat i vraždit. Ovšem běda, jestli se hlavě Ruska znelíbíte. Najednou jste vyvrhel společnosti a Vaše čachry vyjdou najevo. Přesně to se stalo bývalému starostovi Moskvy Juriji Lužkovovi.

Já samozřejmě nemám nic proti pohádkovému zbohatnutí, pokud se tak děje legálně a poctivou cestou. Ale jak asi ke štěstí přišel Vladimír Jakunin? Když je člověk prezidentem ruských železnic, které jistě vypisují velké množství tendrů, tak o nějakou malou respektive spíše velkou domů nemusí být nouze.

Každopádně boj prezidenta Miloše Zemana za majetkovou čistotu se tak jeví poněkud nedůvěryhodným.

Autor: Jan Ziegler | pondělí 22.6.2015 16:23 | karma článku: 33,26 | přečteno: 2396x