Přestaňte škodit, jedná se o desítky miliard korun

Rozšíření jaderných elektráren Temelín a Dukovany o další bloky předem určenému zájemci může prosazovat jen šílenec nebo škůdce. Slova Dany Drábové, že Rosatom staví nové bloky pomalu a draze berme vážně.

Bezpečnostní instituce v České republice varují před tím, že dostavba nových reaktorů v Dukovanech a Temelínech by byla vzhledem k stamiliardovým investicím neekonomická. Jenomže nové zdroje elektřiny potřebovat budeme a jednou z možností je i výše zmíněné řešení.

JE Temelín

Vláda by však měla postupovat zodpovědně a na dostavbu obou jaderných elektráren vypsat výběrové řízení, ve kterém by komise složená z odborníků zvolila nejlepší řešení. Tuto variantu vybral už v dřívější soutěži o dostavbu dvou nových reaktorů v Temelíně kabinet premiéra Nečase. Tehdy odborníci rozhodli, že nabídka americké společnosti Westinghouse je pro náš stát výhodnější než ruského Rosatomu. Tendr však byl Sobotkovou vládou zrušen. Nyní se objevují náznaky toho, že nové reaktory by měl v České republice stavět Rosatom, který by tuto lukrativní zakázku měl dostat bez soutěže. To by ovšem pro nás bylo špatné a nevýhodné.   

Nedávno totiž předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová veřejně zhodnotila nabídky uchazečů o výstavbu reaktoru v Dukovanech. Řekla, že nejlepší reference mají Korejci, kteří odevzdávají stavby v stanovených termínech a za dohodnuté ceny. Naopak Rusové podle ní staví sice bezpečně, ale pomalu a draze. Myslím si, že slova renomované odbornice bychom měli brát vážně. K investici za stamiliardy musíme přistupovat zodpovědně, Pokud by někdo chtěl tuto stavbu přiklepnout zájemci, který by byl prokazatelně problémový, dopustil by se těžkého zločinu vůči vlastní zemi.

Autor: Jan Ziegler | pátek 2.11.2018 16:57 | karma článku: 29,03 | přečteno: 1415x