Potraty nejsou důvodem pro vměšování EU do polských záležitostí

Evropský parlament odhlasoval rezoluci kritizující Polsko za zpřísnění možností ukončení těhotenství, které schválil tamní Ústavní soud. Hlavním problémem je, že Evropská unie by měla řešit důležitější věci.

Zdravotnictví je čistě v kompetenci jednotlivých členských zemí a to se týká i potratů. Můžeme na ně mít různé názory, ale rezoluce Evropského parlamentu, která nové polské nařízení o nich kritizuje, má nulový význam. Podle mého názoru se jedná o nepřípustné vměšování do vnitřních záležitostí Polské republiky. Zákonné úpravy této problematiky spadají do kompetencí jednotlivých členských zemí a nelze o nich direktivně rozhodovat v Bruselu. Nedávno uspořádalo Irsko referendum, v němž se většina hlasujících vyslovila pro legalizaci potratů. Budíž.

Podle mého mínění má právo na život větší hodnotu než právo na ukončení těhotenství, ale rozumím tomu, že jiní lidé mají názor opačný. Já píši ukončení, protože o žádné přerušení těhotenství se nejedná. Když se něco přeruší, tak to může pokračovat, což v tomto případě jakis není možné. O to však tady nejde. Tento spor ať si vyřeší Polsko samo. Nikomu jinému než Polákům jej nepřísluší řešit. Vím, že u našeho severního souseda se konají proti zpřísnění potratového zákona demonstrace. Proč ne, lidé mají právo se svobodně vyjadřovat a pokojně protestovat. Pokud však tito „bojovníci za práva žen“ začnou ničit veřejný majetek, napadat policisty nebo dokonce vnikat do kostelů a ještě v nich rušit bohoslužby, pak je povinností policie rázně zakročit. Celkově je však polská společnost íce konzervativní než naše, a tak to prosím respektujme.

Evropské unii bych doporučoval, aby se třeba raději zaměřila na uzavírání dohod o volném obchodu se zbytkem světa. To bych považoval za užitečnější než zbytečně šikanovat členskou zemi, která si pouze dovolí mít jiný postoj navíc v oblasti, v níž má právo se sama svobodně rozhodnout. Polsko také nehodnotí rozhodnutí ústavních soudů jiných zemí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/je-potrat-zakladni-lidske-pravo-europoslanci-diskutovali-o-polsku-141487#seq_no=4&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=GmDCzQDlxKz-202102101006&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Autor: Jan Ziegler | středa 10.2.2021 12:35 | karma článku: 29,71 | přečteno: 808x