Poslankyně Maříková by neměla být trestně stíhána

Tato zákonodárkyně za SPD loni na Facebooku přirovnala migranty k invazivním druhům rostlin a zvířat, kterým by měl být zakázán vstup na území Evropské unie. To sice není chytré, ale ani nezákonné.

Paní Karla Maříková ze Strany přímé demokracie Tomia Okamury nepatří mezi výkvět inteligence, o čemž svědčí její nesmyslný text na Facebooku o škodlivosti mikrovlnných trub. Zřejmě kráčí ve šlépějích svého stranického kolegy Radka Mikrovlnky Kotena, který rovněž sdílí podobné nesmysly. SPD zřejmě hluboce zasáhl mikrovlnkavirus.

Z Facebooku Karly Maříkové o škodlivosti mikrovlnných trub.

Ale zpátky k úvodnímu problému. Paní Maříková napsala na svůj facebookový profil doslova: „Je zakázané dovážet invazivní nepůvodní druhy rostlin a zvířat na území EU. Muslimští imigranti také nejsou původními obyvateli Evropy a stejně jako invazivní druhy znamenají nečekané šíření a postupné vytlačení původních obyvatel Evropy. Proto by měli mít také zákaz vstupu na území EU.“

Policie České republiky jí chce kvůli tomu vydat k trestnímu stíhání kvůli šíření nenávisti. Domnívám se, že v tomto případě k tomu není důvod. V Listině základních práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku České republiky se v oddíle druhém, článku 17, odstavci 2 píše: „Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem. Jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat informace bez ohledu na hranice státu.“

Vyjádření paní Maříkové se nemusí některým lidem líbit, ale jsou v souladu s výše uvedeným zněním. Ona vyjádřila svůj názor na problematiku migrace, na což má plné právo. Ona nevyzývala k jejich zabíjení apod., ale pouze říká, že by migranti neměli být vpuštěni na území Evropské unie. Svoboda projevu má ovšem obecnou platnost, a platí pro každého. Ono totiž členové a příznivci SPD by zase pro změnu rádi trestali své názorové oponenty za jejich vyjadřování.

Jsem také přesvědčen, že poslanecká a senátorská imunita by měla být zrušena. Zákonodárci by neměli být postihováni pouze za své projevy v parlamentu, v ostatních případech by mohli být trestáni jako všichni lidé. Podobná právní úprava platí i v jiných zemích.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 11.3.2020 11:56 | karma článku: 34,29 | přečteno: 1318x