Populistická SPD lidem lže a zdražuje

Strana přímé demokracie Tomia Okamury připomíná komunisty za první republiky. Okamurovci dobře vědí, že jejich koaliční potenciál nulový a tak pouze populisticky šíří nesmysly. A když jsou u moci, tak zdraží jízdenky i popelnice.

Nepřijatelní jsou dokonce i pro velkou část členů Babišova hnutí ANO a to už je co říci. Ale chápu, pro espéďáky je koneckonců pohodlnější vykřikovat prázdné fráze, než pořádně pracovat. V historii však měli podobného předchůdce. KSČ byla svými extrémistickými postoji v letech 1918 – 1938 nepřijatelná a její návrhy například na zavedení velkorysých sociálních podpor by ve skutečnosti nepomohly potřebným, protože byly mimo realitu a znamenaly by akorát kolaps státního rozpočtu. Prostě čirý populismus, jenomže komunisté tenkrát dobře věděli, že nebudou mít vládní odpovědnost, poněvadž o ně slušní lidé nestáli, a proto jim nedělalo potíže slibovat nesplnitelné.

Ilustrační foto

A SPD se nyní chová naprosto stejně. Na jedné straně vytýká vládě, že zbytečně utrácí peníze a nešetří, a na straně druhé přichází s nápady, které by znamenaly pořádný zářez do státní pokladny a bankrot, jako například nápad na zavedení minimálního důchodu. Holt, když nemám zodpovědnost, tak mohu slíbit cokoliv, i sebevětší nesmysl.

Přesto všechno, je třeba se mít před přísliby okamurovců na pozoru. Na celostátní úrovni o ně sice není zájem, ale přece jenom na komunální úrovni se v některých místech dostali do vedení měst a obcí. SPD všude před komunálními volbami hlásala, že zastaví zdražování. To ovšem pouze věšeli na nos bulíky svým důvěřivým a jednoduchým voličům.

Například v Ústí nad Labem tvrdili její zástupci, že zachovají bezplatný svoz odpadu. Jakmile však obsadili na ústecké radnici dostali ke korytům a obsadili příslušné posty včetně náměstka primátora a radních, všechno je jinak. Ústečáci zaplatí od prvního ledna příštího roku 720 korun ročně za popelnice. A aby toho nebylo málo tak nová ústecká městská rada už se členy za SPD hned na prvním zasedání zvýšila cenu jízdného v městské dopravě od prvního ledna letošního roku v průměru asi o pětinu.

Inu, u nás v Českých Budějovicích se v MHD nezvýšila cena jízdenek, které jsou navíc levnější než v Ústí. Přitom rozsah městské dopravy je v těchto městech zhruba srovnatelný a v obou ji zajišťují autobusy a trolejbusy.

V ČB stojí základní papírová přestupní jízdenka 20 Kč a platí 60 minut, v Ústí 24 Kč a platí 45 minut. SMS jízdenka v ČB stojí 20 Kč na 60 minut a 75 Kč na 24 hodin. V Ústí pak 26 Kč na 60 minut a 106 Kč na 24 hodiny.

Časové předplatní kupony na 30, 90 dnů a roční. V ČB 420 Kč, 1120 Kč a 3990 Kč, v Ústí 620 Kč, 1660 Kč a 4490 Kč. V Ústí nad Labem mají navíc ještě druhé tarifní pásmo, které v ČB není, kde zmíněné časové kupony stojí 644 Kč, 1708 Kč a 5880 Kč.

Takže nyní vidíme jak to dopadne, když se někde okamurovská SPD dostane k moci. Jejím lidem jde pouze o dobře placené fleky a občané je nezajímají. A jestliže někdo nedokáže řídit města, tak těžko může zastávat vládní posty.   

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 5.1.2023 17:09 | karma článku: 27,57 | přečteno: 621x