Polský Těšín stojí za návštěvu a Češi jsou zde vítáni

Těšín (polsky Cieszyn) je slezské město na pravém břehu řeky Olzy s mnoha historickými památkami, které stojí za to navštívit. Na rozdíl od Turówa a okolí zde mají Poláci Čechy rádi a chovají se k nim přátelsky.

V roce 1920 bylo toto město rozděleno na Český Těšín s předměstími a nádražím, a polský Cieszyn s historickým jádrem. Hranicí se stala řeka Olza. I v současné covidové době se dá bez problémů a kontrol přecházet Olza po dvou mostech, Přátelství a Svobody, a hranice se stala jen pomyslnou čarou na mapě. A to je dobře, protože ač nyní dvě, tak ta města k sobě tak nějak pořád patří.

Rotunda sv. Mikuláše a sv. Václav s přiloženou dvacetizlotovou bankovkou.

Toto původně spojené město bylo historicky součástí slezského Těšínského knížectví, v němž od roku 1290 vládla knížata z vedlejší linie Piastovců. Těšínští vládci bývali leníky českých králů, ale často prováděli samostatnou politiku. Tak Boleslav I, patřil k razantním odpůrcům husitů a za českého krále považoval Zikmunda Lucemburského, Přemysl II. pak později v roce 1469 spolu s vládci Moravy, Slezska a obojí Lužice uznal za českého krále Matyáše Korvína místo Jiřího z Poděbrad. Poslední piastovskou vládkyní zde byla Markéta Lukrecie, která zemřela v roce 1653. Po ní zde vládli přímo habsburští panovníci, kteří mezi mnoha svými tituly, např. král český, markrabě moravský atd., uváděli i kníže těšínský.

Věž starého piastovského hradu

Když jsem nedávno dostal nabídku na prohlídku Cieszyna s průvodkyní, nezaváhal jsem ani na okamžik. Pravda, trochu ve mně hlodaly jisté pochybnosti, jak se k nám budou Poláci chovat ohledně aféry kolem dolu Turów, ale tady nejsou žádné problémy, místní byli skvělí a mnozí z nich ani neví, že nějaký Turów existuje.

Hraniční most Přátelství

Naše pouť po památkách tohoto krásného města začala nedaleko mostu Přátelství u památníku polských legionářů, kteří bojovali za svobodu své vlasti. Tady na naši skupinu už čekala průvodkyně Wladyslava Magiera. S ní jsme se pak vydali se vydali na Zámecký vrch s rotundou sv. Mikuláše a sv. Václava z 11. století, která patří k nejstarším stavbám v Polsku a je zobrazena i na dvacetizlotové bankovce. Na návrší se nachází i zbytky původního o hradu z 12. a 13 století, ze něhož zůstala zachovaná piastovská věž. Je zde také zámek, ve kterém nyní sídlí hudební škola.

Studna tří bratří s průvodkyní Wladyslawou

Zajímavou památkou je studna tří bratří. Na místě, kde nyní stojí, se podle pověsti roku 810 setkali bratři Bolek, Lešek a Těšek, synové knížete Leška.

Těšínské Benátky

Návštěvník by neměl minout ani malebnou uličku Przykopa, které místní říkají Těšínské Benátky. Asi proto, že kolem zdejších malých půvabných domků vede náhon, a dostat se do nich dá jen přes lávky.

Pohle ze Zámeckého návrší na Český Těšín

Cieszyn má také jedno významné prvenství. V roce 1802 v něm jezuitský knězLeopold Šeršnik založil muzeum – v současnosti Muzeum Śląska Cieszyńskiego, které bylo nejstarším veřejným muzeum v českých zemích a druhým nejstarším na nynějším území Polska.

Hlavní náměstí

Ve městě je spousta dobrých restaurací, v nichž se dá zahnat hlad, já doporučuji ty, v nichž nabízejí místní polské speciality, protože pizzu, těstoviny atd. u nás dostanete také. K těm dobrým patří Kamienica Konczakowskich přímo na hlavním náměstí a mohu to potvrdit z vlastní zkušenosti.

Radnice

Toto půvabné polské město, kam se dá z České republiky snadno dostat, rád doporučuji k obohacující návštěvě.

Autor: Jan Ziegler | neděle 3.10.2021 18:45 | karma článku: 17,78 | přečteno: 571x