Pokrytecký ruský Sinatra pohrdal Západem, nyní se tam jede léčit

„Kážou vodu, pijí víno.“ Běžná taktika bohatých Rusů, kteří sice navenek hlásají věrnost své zemi, ale ve skutečnosti se přetvařují a dobře ví, že se bez Západu neobejdou. Nyní k nim přibyl i Putinův stoupenec zpěvák Josif Kobzon.

Zajímavý článek od Ivety Polochové o něm vyšel ve čtvrtek 3. září v MF DNES. Zpěvák Kobzon, který bývá přirovnáván k americké legendě Franku Sinatrovi nejen kvůli podobnému hlasu, ale i kvůli údajným stykům s mafií. Vůči Západu se stavěl velmi pohrdlivě slovy: „Plivu na jejich sankce“ a chtěl s ním dokonce přerušit diplomatické styky. Nyní však onemocněl rakovinou a pojede se léčit do Itálie, která mu udělila mimořádné humanitární vízum ze zdravotních důvodů, přestože tato ruská hvězda je na sankčním seznamu Evropské unie. Nicméně v tomto případě i já bych se přimlouval za jeho udělení, protože i razantní kritika vůči kremelskému režimu má své hranice. A tady jde o zdraví člověka. Je to také další důkaz, že se Rusko bez Západu ve skutečnosti neobejde.

Nicméně v Rusku se pan Kobzon dostal do palby pořádné kritiky. Sami Rusové mu na webech a sociálních sítích spílali a nadávali do pokrytců a dostalo se mu například rady, ať se léčí jako obyčejný Rus a vyzkouší si jaké to je. Já dodám, že ideální by to bylo nikoliv třeba v Moskvě, ale v nějakém odlehlém sibiřském kraji. No, to bych mu vážně nepřál.

Jeho kritici se ovšem nedotkli jenom svého oblíbeného zpěváka. Mnozí bohatí Rusové dávají okázale veřejně najevo svoji lásku k vlasti, ve skutečnosti si však kupují paláce na Západě, pořizují špičková západní auta, posílají tam studovat své děti, žijí tam jejich příbuzní, kterým radí, aby se domů nevraceli, protože je v Rusku nečeká nic dobrého a jezdí se léčit na vyhlášené západní kliniky, jelikož jim ruské zdravotnictví ani na té nejvyšší úrovni nedokáže srovnatelnou péči zajistit. To, že i přes sankce si nechávají dovážet luxusní západní potraviny, ani nemusím dodávat. Oni ve skutečnosti dobře vědí, že Západ, i přes slovní výpady na veřejnosti, moc potřebují. Koneckonců i dcera ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova studovala a žila v USA.         

Autor: Jan Ziegler | pátek 4.9.2015 10:47 | karma článku: 21,34 | přečteno: 828x