Plzeň velkolepě slavila svoji svobodu

Covid zavinil, že minulé dva roky byla západočeská metropole bez své atrakce, kterou jsou jinak každoroční Slavnosti svobody. V květnu si tak připomíná své osvobození americkou armádou.

Nádherná skvělá atmosféra. Ulice plné radujících se lidí, kteří se velkolepě bavili. Tak vypadaly po dvouleté pauze letošní Slavnosti svobody v Plzni, kterých se zúčastnily desítky tisíc návštěvníků nejen z Plzně a Česka, ale prakticky z celého světa. Město proslulého piva si v éře komunistické totality nesmělo připomínat své skutečné osvoboditele, o to víc si to nyní vynahrazuje. S přítelkyní jsme z Českých Budějovic dorazili v sobotu dopoledne a plnými doušky jsme si užívali skvělých chvil.

Stanoviště amerických zdravotníků i s půvabnou vojandou
Tank Sherman byl centrem pozornosti

 

Jedno z mnoha nákladních aut

V městských parcích vyrostly vojenské tábory obývané vojáky v amerických uniformách, a s americkou vojenskou technikou, která se stala terčem hlavně dětí. Jejich největší zájem se upíral na tank Sherman.

Památník Díky Ameriko na rohu Klatovské a Americké
Vojenská lodička generála George Pattona s jeho vlastnoručním podpisem v Muzeu generála Pattona.
Expozice Muzea generála Pattona
Prapor belgických střelců v Muzeu generála Pattona
Z vojenského tábora

Je dobře, že město u této příležitosti navštívili téměř již století vojenští veteráni, kteří jej v květnu 1945 osvobozovali. Tři Američané a dva Belgičané, protože společně s Američany přinesli Plzni svobodu i vojáci 14. belgického střeleckého praporu. Obdivuji tyto hrdiny, že i v tak vysokém věku dorazili.

Obrněný transportér s kulomety

Sobotní večer pak na Náměstí Republiky patřil pořadu Thank you, boys!, který tancích, písních a dobových ukázkách přiblížil atmosféru 6. května 1945, kdy Američané dorazili a přinesli svobodu. Dojemné bylo přiblížení osudů čtyř mladých lidí, dvou Plzeňaček a dvou amerických vojáků, ze kterých se po válce stali manželé.

Ze slavnostního večera Thank you, boys!,

Vrcholem slavností pak byl nedělní Konvoj svobody s 250 kusů dobové vojenské techniky, která projížděla Klatovskou ulicí.

V Konvoji svobody jel v čele tank Sherman s americkým vojenským veteránem
Z Konvoje svobody
Velký úspěch před plným Náměstím republiky mělo i tradiční vystoupení military country skupiny Taxmeni

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 9.5.2022 19:25 | karma článku: 19,61 | přečteno: 343x