Petr Kellner zůstává vzorem úspěšného byznysmena

Když jsem četl některé příspěvky o nejbohatším Čechovi, napadla mě scéna z filmu Smrt talentovaného ševce, ve které poručík Beránek říká kapitánu Exnerovi o zavražděném malíři, „měl úspěch, a to se v Čechách neodpouští.“

Typ podnikatele, jakých bychom potřebovali tisíce, takový byl Petr Kellner, který před týdnem tragicky zahynul. V něčem připomínal svého prvorepublikového předchůdce Tomáše Baťu a to v touze po úspěchu a ve schopnostech jej dosáhnout. Životní pouť těchto osobností skončila pozoruhodně shodně. Oba muži zemřeli v 56 letech při leteckém neštěstí. Byla to náhoda, osud, Boží vůle? Kdo ví.

Petr Kellner

Někteří lidé vytýkají Petru Kellnerovi jeho podnikání v Číně a Rusku, ale to je nedorozumění. On jako nesmírně bystrý a inteligentní člověk, pochopil, kde a jaké jsou příležitosti. Ve vyspělých západních zemích byl podnikatelský přetlak, kdežto v zmíněných státech se nabízely skvělé příležitosti pro byznys a pan Kellner jich využil. Já neříkám, že nemáme z Čínou a Ruskem obchodovat, poněvadž by to samozřejmě byla hloupost. Pokud je to výhodné, tak nezanedbávejme žádné trhy. Navíc se tam nejbohatší Čech začal prosazovat v době, kdy v obou zemích bylo jiné politické a podnikatelské klima. U lidí jako je Petr Kellner pragmaticky oceňuji především jejich skvělé podnikatelské schopnosti a nikoliv politickou orientaci.

Četl jsem spoustu pozitivního o Petru Kellnerovi. Byl velkým filantropem a pomohl mnoha mladým lidem ze sociálně slabších rodin, kterým zajistil stipendia, aby mohli studovat na středních školách. U své chalupy v Jizerských horách postavil helioport, který využívají i vrtulníky Integrovaného záchranného systému. Podle náčelníka místní horské služby by bez této přistávací plochy měli záchranáři hodně stížené podmínky při záchraně lidí v nouzi.

Kellnerova skupina PPF vlastní i světového výrobce dopravních vozidel pro městskou a železniční dopravu Škodu Transportation, která úspěšně exportuje své výrobky do západních zemí a USA. Petr Kellner této firmě významně pomohl masivními investicemi do výroby, které byly za dřívějších majitelů hodně přiškrceny.

Jsou samozřejmě lidé, kteří panu Kellnerovi, nemohou přijít na jméno. Bohužel, v Česku je silně rozšířená závist a úspěšní lidé, bývají terčem nepravd a pomluv. Ty šíří hlavně lidé, kteří v životě nic nedokázali, protože se nesnažili, jsou líní atd. Jejich jediným uměním je rozeštvávání společnosti a vyvolávání nenávisti ve stylu, podívej, jak on se má dobře a ty nemáš nic. Ano, takové levicové a komunistické.

Tito kritikové často poukazují na Home Credit, jenž také patří do Kellnerova impéria, který lidem půjčuje peníze. A prý už tisíce z nich skončily v exekucích. To je možné, ale nikdo nikoho nenutí, aby si bral úvěry od této společnosti. Často je to také o tom, že mnozí z nás jsou netrpěliví a chtějí se mít dobře okamžitě, a tak si nesmyslně půjčují na dárky, na dovolené apod.

Petr Kellner byl vynikající podnikatel, který nám nyní chybí. My potřebujeme lidi jako je on, kteří jsou úspěšní a jejich úspěchy pomáhají celé společnosti, Nuly, které akorát naříkají, jak to tady všechno patří cizákům a závidí schopným, jsou nám k ničemu.

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/petr-kellner-komarek-vitek-babis-forbes.A191002_075945_ekonomika_vlc

Autor: Jan Ziegler | sobota 10.4.2021 17:51 | karma článku: 21,14 | přečteno: 576x