Peroutka možná selhal, ale s bestií kolaborovali rudí

Už mně unavuje současná ubohost Hradu, kdy pan Jiří Ovčáček nemůže najit článek Ferdinanda Peroutky Hitler je přece gentleman. Nemá šanci, protože tento novinářský mistr jednoduše nic takového nenapsal. Prezident Miloš Zeman lhal, avšak jako mravní ztroskotanec si to nechce přiznat, a tak jeho poskoci sáhli k vytahování špíny. Chci jenom dodat, že komunističtí literáti obdivovali v té době daleko horší zrůdu, kterou byl bolševik Stalin.  

Žurnalista Ferdinand Peroutka napsal v roce 1939 to, co napsal. V září téhož roku po vpádu Němců a Sovětů do Polska skončil v koncentračním táboře a zůstal v něm až dokonce války v květnu 1945. To byla tedy dost divná odměna za údajnou kolaboraci. Pravdou také je, že Peroutka veřejně odmítl nabídku státního ministra pro Čechy a Moravu Karl Hermanna Franka, který mu výměnou za svobodu chtěl svěřit post šéfredaktora protektorátní Přítomnosti. Raději zůstal v koncentráku.

Jeho první manželka Marie Bienenfeldová, kterou si vzal v roce 1919, byla Židovka, mezi Židy měl Peroutka spoustu přátel. Těžko tedy mohl být antisemitou. Kdo to o něm tvrdí, je lhář! Navíc psal ony sporné statě ještě před tím, než začala II. světová válka a holocaust. Hitler sice byl diktátorem, ale v té době ho okolí považovalo za autoritativního vůdce stejné úrovně, na jaké byli třeba Miklós Horthy nebo Francisco Franco.

Naopak komunistický zločinec a masový vrah Josef Stalin měl v roce 1939 na svědomí miliony lidských životů. A přesto tohoto netvora velebili podřadní komunističtí literáti v čele s Juliem Fučíkem, který se rozplýval nad úžasným životem v bolševickém ráji – Sovětském svazu. To, že tam už dříve minimálně deset milionů lidí zemřelo hladem, další miliony byly v gulazích a vražděni, mu jaksi nevadilo. Otevřeně tak kolaboroval s režimem, který byl v té době horší než nacistický.

Jak už jsem napsal, Ferdinanda Peroutku zavřeli nacisté hned v prvním válečném roce. V té době se Fučík coby vyhlášený děvkař poflakoval se svými milenkami po pražských barech a kavárnách. Později se ukrýval na venkově. Jak potvrzuje profesor Václav Černý v II. díle svých Pamětí, až do 1. července 1941 se tato vylhaná ikona protinacistického odboje nezúčastnila. Po svém zatčení pak Fučík mluvil na gestapu víc, než bylo únosné, a kvůli němu skončili ve vězení další lidé.

Pro mnohé Peroutkovy kritiky včetně prezidenta Zemana tak platí onen Ježíšův biblický výrok: „Pokrytče, než začneš kritizovat třísku v oku svého bratra, vyjmi nejdřív trám ze svého.“

  

Autor: Jan Ziegler | středa 22.4.2015 18:49 | karma článku: 29,22 | přečteno: 1428x