Ombudsmana i Mariánský sloup zařídila zbytečná hysterie

Tohle Milion chvilek pro demokracii bohužel nezvládlo. Místo ultimát v případě zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem mělo sdělit konkrétní výhrady. Podobně to také zavařila sloupobijcům komunistka Semelová.

Já se také neraduji z volby Stanislava Křečka ombudsmanem, ale bylo velkou chybou vyhrožovat demonstracemi v případě jeho zvolení. To pomohlo jedinému, že nerozhodnutí poslanci, hlavně z klubu ANO, nakonec dali hlas prezidentskému kandidátovi. A výsledkem bylo, že pan Křeček se stal o tři hlasy veřejným ochráncem práv. Je vysoce pravděpodobné, že kdyby kolem toho nepadala silácká prohlášení, tak ombudsman zvolen nebyl. Obecně se jeho nezvolení očekávalo.

Stanislav Křeček

Rozumnější postup by byl takový, napsat poslaneckým klubům dopis, z kterého by se zákonodárci dozvěděli, jaké jsou konkrétní výhrady proti Stanislavu Křečkovi, a proč by neměl být zvolen ombudsmanem. Důvodů je víc, například fakt, že podporoval regulaci nájemného, tedy nerovnost mezi lidmi, avšak ombudsman by měl hájit rovná práva pro všechny. Ve střetu zájmu byl i tím, že sám bydlel v bytě s regulovaným nájemným a přitom měl vysoké příjmy. Také mnoho let neoprávněně a vědomě používal titul JUDr. To jsou věcné námitky, a na takové bázi se mělo o Křečkově kandidatuře diskutovat. Místo toho ale nastoupily emoce.

O to víc si vážím rozumných reakcí některých opozičních politiků. „Přestaňte dávat ubrečené posty o zvolení Stanislava Křečka ombudsmanem. Tohle je prostě politická realita vlády ANO, KSČM, ČSSD a SPD. Pokud se Vám to nelíbí, pojďte s námi to při volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2021 změnit….A přestože to nebyl oficiální kandidát KDU-ČSL, musím mu pogratulovat a věřit v dobrou spolupráci,“ napsal na svůj FB profil europoslanec Tomáš Zdechovský. Realisticky se k tomu postavil i předseda ODS Petr Fiala, který na Facebooku uvedl: Volba Stanislava Křečka ombudsmanem je odrazem aktuálního rozložení sil v PS. Nelíbí se mi to, ale je to výsledek svobodných voleb.“

Koneckonců ombudsman zase nemá žádné významné pravomoci, může jen upozorňovat na problémy. Rozumím námitkám, jak někdo může dopředu vědět, že JUDr. Křeček bude špatným ombudsmanem, ale na druhé straně, jak někdo může dopředu vědět, že bude dobrým ombudsmanem?

Něco podobného také předvedla komunistka stalinistického ražení Marta Semelová na zasedání pražského zastupitelstva, na kterém se schvalovala výstavba Mariánského sloupu na Staroměstském náměstí. Část zastupitelů byla nerozhodnuta a čekalo se, že jeho obnovení bude opět zamítnuto. Pak však výše zmíněná přednesla nenávistný iracionální protikatolický projev a bylo vymalováno. Váhající zastupitelé hlasovali pro postavení repliky Mariánského sloupu a to bylo schváleno. Tímto tedy soudružce Semelové jako stoupenec této vzácné barokní památky srdečně děkuji.

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 13.2.2020 12:01 | karma článku: 27,07 | přečteno: 1069x