Oligarcha podezřelý z masivní korupce je kamarádem Miloše Zemana

Podnikatel Vitalij Ginzburg má jasno. Bývalý ředitel ruských železnic Vladimír Jakunin je podle něj mafián, který okradl Rusko o desítky miliard rublů, avšak prezident Putin to svým věrným většinou toleruje.

Zprávu agentury Reuters předal českým čtenářům web Aktualne.cz. Jednalo se o sérii masivního tunelování jednoho z největších ruských státních podniků. Ruské železnice vyplatily v uplynulých letech desítky miliard rublů smluvním firmám, které ale zatajují skutečné majitele a v oficiálních sídlech nevykazují žádné aktivity. Neví se, za co byly tyto peníze utraceny. V mnoha případech si však Jakuninovy dráhy najaly společnosti, která si pak na vlastní práce zjednaly jiné firmy, jež je provedly o stovky tisíc až miliony rublů levněji.

 

Ruský podnikatel Vitalij Ginzburg, který obdržel azyl v České republice, uvedl, že korupce v ruských železnicích dovedl právě Jakunin do obrovských rozměrů. Tomu by odpovídal i fakt, že Jakunin vlastní miliardové majetky včetně luxusních vil a jachet, na které si nemohl vydělat z legálních příjmů. A jak k nim přišel? Na to se nabízí jasná odpověď: z úplatků a podvodů. Zatímco vedení ruských železnic pohádkově bohatlo, tak samotné dráhy paběrkovaly. Pokud si odmyslíme rekonstrukci stávající železnice Moskva – Sankt Petěrburg, tak se Rusku nedaří na rozdíl třeba od Číny stavět vysokorychlostní železnice. Rusové slibovali, že u příležitosti mistrovství světa ve fotbale v roce 2018 zprovozní vysokorychlostní železniční trať mezi Moskvou a Kazaní. Avšak jak se říká, sliby se slibují, blázni se radují. Píše se rok 2021 a zmíněna trať dosud není v provozu. „Já vím, proč to tak je, protože peníze na ni zmizely v palácích a na kontech Putinových papalášů. Pak zkrátka nemůže být nová železnice,“ tvrdí Ginzburg, který kdysi podnikal v bezpečnostních technologiích a rovněž na zakázkách pro ruské železnice. „Avšak jenom do doby, než to tam pevně ovládl Jakunin. Pak už chtěli velké úplatky a ty já jim dávat nechtěl,“ objasnil Ginzburg.

A jak se k takovým lidem staví Vladimír prezident Putin? „Pokud patříte k Putinovým kamarádům, to znamená nepletete se do politiky a hlavně nepodporujete opozici, tak můžete všechno a policejního vyšetřování se bát nemusíte,“ míní Ginzburg. Zřejmě však Vladimír Jakunin už hodně zlobil a až nezdravě mlaskal. Takže to to bylo moc i na Putina, a v roce 2015 skončil ve vedení ruských železnic. Nicméně v úplnou nemilost neupadl, do vězení nemusel, a každoročně pořádá akci nazvanou Dialog civilizací na řeckém ostrově Rhodos. Té se opakovaně zúčastnil i Miloš Zeman, který považuje Jakunina za svého přítele. Je s podivem, že českému prezidentovi, který jindy tak rád tepe do tunelářů, kontroverzní Jakuninova pověst nevadí. I když u Zemana jsou dvojí metr a pokrytectví zcela normální.

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/ruske-soukrome-firmy-kasirovaly-v-podivnych-tendrech-miliard/r~3437288a1c8111e8b8efac1f6b220ee8/

Autor: Jan Ziegler | pátek 14.5.2021 18:00 | karma článku: 23,31 | přečteno: 845x