Obávám se, že amnestie by Babiš zneužíval

Předseda vlády Petr Fiala odmítl podepsat dvě abolice pro Zemanovy lidi, které měly zabránit jejich trestnému stíhání. Za to mu tleskám. Myslím si také, že jeho předchůdce by končícímu prezidentovi bez mrknutí oka vyhověl.

Je to klasické zneužití funkce ze strany prezidenta Miloše Zemana, který ve svém druhém období ztratil jakékoliv zábrany a mezi jinými pohrdáními právními normami též začal rozdávat amnestie svým blízkým. Jsem rád, že mu to premiér Fiala ve dvou případech zatrhl.

Udělování milostí je velmi významná pravomoc prezidenta republiky. Hlava státu může nařídit, aby se trestní stíhání u konkrétní osoby či osob nezahajovalo nebo, bylo již zahájeno, aby nepokračovalo. V tomto případě k tomu potřebuje spolupodpis premiéra a to byly i výše zmíněné záležitosti. Jestliže však někomu zmírní již pravomocně udělený trest nebo jej úplně odpustí či zahladí jeho následky, pak tak může činit čistě o své vůli a nikoho jiného k tomu nepotřebuje.

Andrej Babiš má na krku průšvihů více než dost a je namočen do spousty afér. V kauze čapák byl sice osvobozen, ale zatím jen nepravomocně. Francouzská finanční prokuratura naopak potvrdila, že vyšetřuje podezřelé okolnosti Babišova nákupu zámečku a dalšího majetku na jihofrancouzském středozemním pobřeží, kde měla být využita neprůhledná spleť nastrčených firem. Právem se tedy můžeme obávat toho, že by slovenský velkouzenář mohl amnestií zneužívat v rámci v rámci svých závažných selhání a ovlivňovat tak trestní řízení. Dokonce by mohl udělit milost i sám sobě.

Důležitým úkolem pro nového prezidenta bude také vymetení Augiášova chléva na Pražském hradě. Mynář s Nejedlým a jejich poskoci odtud musí co nejdřív upalovat jak namydlené blesky, Mám zato, že ani v tomhle ohledu bychom si s Babišem nepomohli.

Zeman žádal Fialu o podpis abolice v kauzách svých lidí. Premiér odmítl - iDNES.cz

Autor: Jan Ziegler | pátek 20.1.2023 13:46 | karma článku: 23,48 | přečteno: 423x