O takové ruské hosty v Krumlově nestojíme

Předposlední červnový víkend jsem opět prožil v Českém Krumlově na Slavnostech pětilisté růže. Kostým Viléma z Rožmberka to je moje. Také jsem potkal dlouholetou kamarádku Janičku, která dělá provozní v jedné místní útulné hospůdce a jak šla řeč, došlo i na skupiny ruských turistů, které se chovají velmi neurvale. S žádnými jinými cizinci takové problémy nejsou.

„Oni přijdou, nepozdraví, nepoprosí, nepoděkují, nerozloučí se. Chovají se pánovitě arogantně, rozkazovačně. A běda, když jich je hodně a na všechny se nedostane jídelní lístek v ruštině, to se rozčilují nebo i odchází. Nebo přijdou, ale před nimi je tady hodně lidí, co tu byli dřív a oni chtějí hned být obslouženi a neberou na nic ohled. S Němci, Rakušany, Američany takové potíže nejsou. A vůbec s ostatními jsme v pohodě, nejlepší jsou skupiny rakouských nebo německých důchodců,“ objasnila Jana.

Já na to, že když takoví hosté odejdou, tak to není zas taková škoda. „V Paříži ve vyhlášeném podniku U Maxima jeden čas zdejší personál odmítal obsluhovat ruskou klientelu, a zdůvodnil to takto. „To, že mají peníze, není všechno, jinak jim čouhá sláma z bot“,“ povídám jí. „To máš pravdu, jsou jako vidláci a burani.  Ale nechci je házet všechny do jednoho pytle. Když jich nepřijde tlupa, ale třeba jenom ruská rodinka nebo dvojice, tak je to většinou v pohodě,“ řekla.

Pak se rozhovoru přidal Petr, jinak majitel jiné zdejší příjemné krčmy. „Já jsem to vyřešil tak, že nemám jídeláky v ruštině. Mohou je dostat v češtině nebo v angličtině, a když se jim to nelíbí, ať si klidně jsou. Já je nepotřebuji, hospodu uživím i bez nich, nemám prostě rád arogantní lidi. Ale musím říct, že jsou i slušní Rusové. Tu sem přišli nějací manželé z Petrohradu a ty byli v pohodě. Pak jsme spolu mluvili, on se jmenoval Igor, ona Galja. Líbilo se mně, že nenávidí Putina, i když je také Pitěrec jako oni. On prý Rusko podle nich přivede do neštěstí a to pod ním jde do kytek. Jenom slibuje a nic nesplní.“ Co by asi řekli Čechům, kteří Putina obdivují? „Jo k tomu jsme se také dostali. Podle nich jsou to hlupáci, kteří v Rusku nikdy nebyli, skutečné Rusko neznají a akorát žvaní nesmysly,“ dodal Petr.

Já do hospůdek Jany a Petra chodím rád, vím, že personál je v nich skvělý, stejně jako kuchyně a nikdy jsem si na nic nemohl stěžovat. To, že to dělají dobře, dokazuje fakt, že mají skoro pořád plno.

„Když jsem byl v Moskvě, tak si vzpomínám na příšerně pomalou obsluhu ve všech restauracích, kde jsme byli,“ povídám a vysvětluji, proč se mnozí Rusové takto chovají. „V Rusku jsem potkal také dost dobrých lidí. Jenomže tam je obrovsky rozdělena společnost, a na ty co vládnou a mají moc, a ty ostatní. A ti nahoře si myslí, že oni mohou vše. Masaryk kdysi prohlásil, že Rusové se sice zbavili cara a nikoliv carismu a to je pravda. Starou šlechtu nahradili bolševici, kteří neměli žádnou noblesu a jenom buranské způsoby. Estonská spisovatelka Sofi Oksanen v jedné ze svých knih popsala situaci, kdy černá papalášská komunistická volha někde na Sibiři srazila a zabila dítě a rodiče, když to přišli hlásit na milici, ještě dostali nakládačku. V Rusku to bylo tak, že rudí papaláši směli všechno i zabít člověka. Rusové, kteří mají peníze, a cestují po světě, se rekrutují z těchto vrstev, protože jsou to většinou potomci bolševické nomenklatury. Oni si myslí, že jsou nadlidé a podle toho se chovají. Personál v restauraci, to pro ně nejsou partneři, ale otroci.“

„Tak z toho budou v mé hospodě vždycky rychle vyvedeni,“ rezolutně dodal Petr. Sám Vladimír Putin kdysi prohlásil, že v Rusku by měli cizinci respektovat tamní zvyklosti. A já jenom dodám, že Rusové u nás zase ty české. A u nás je zvykem zdravit, děkovat atd.    

         

   

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 3.7.2014 16:41 | karma článku: 35,98 | přečteno: 2790x