Nové trolejbusy pro jihočeskou metropoli jsou krokem správným směrem

Velmi razantně se rozhodl obměnit vozový park Dopravní podnik města České Budějovice. Do tří let by mělo přijít 35 nových trolejbusů, které budou umět jezdit i bez trolejí.

Jenom pro obrázek, v Českých Budějovicích jezdí na pěti denních a dvou nočních trolejbusových linkách 56 trolejbusů, čili tímto dojde k výrazné modernizaci vozového parku a jeho obměně zhruba ze dvou třetin. Po této dodávce už budou městskou dopravu v jihočeské metropoli zajišťovat pouze nízkopodlažní autobusy a trolejbusy. Velká většina z nich už bude také klimatizovaná.

Nové trolejbusy budou kloubové, nízkopodlažní a samozřejmě klimatizované. Budou také parciální a to znamená, že mohou jezdit na baterie v místech, kde nejsou troleje, a snadněji tak objíždět třeba místa dopravních nehod nebo jezdit i na pravidelných linkách v úsecích bez drátů. Zároveň tyto typy trolejbusů při jízdě pod troleji dobíjí baterie.

Tohle je jedna z cest k tomu, jak učinit cestování městskou dopravu atraktivní. Nabídnu kvalitní moderní vozy, v nichž se lidem pohodlně cestuje. Je pak šance, že někteří jedinci nechají doma auta a pojedou MHD. To je správný způsob – nabídka kvalitních služeb.

Špatné však je, když začnu ve jménu městské dopravy šikanovat řidiče aut, omezovat jim vjezdy do určitých míst apod. Zákazy pro individuální dopravu a její byrokratické potlačování, tak, jak se o to snaží například Piráti v Praze, kteří bohužel mají dopravu v hlavním městě v kompetenci, nejsou ideálním řešením.

https://www.idnes.cz/ceske-budejovice/zpravy/dopravni-podnik-trolejbusy-investice-ceske-budejovice.A230811_741411_budejovice-zpravy_epet

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | středa 20.12.2023 15:39 | karma článku: 12,07 | přečteno: 222x