Nezapomínejme na unesené děti v Norsku

Norské úřady nyní jednají o dalších osudech dětí Evy Michalákové. Tamní úřad sociální péče Barnevernet navrhuje zbavit ji rodičovských práv a mladšího syna dát k adopci. To nesmí projít v žádném případě!

Paní Michalákové byli její synové v současnosti desetiletý Denis a šestiletý David odebráni pro podezření z týrání a zneužívání již v roce 2011. Tato obvinění však norská policie neprokázala, dětí však byly přesto dány do pěstounské péče a vlastní matka má jenom omezené možnosti, jak se s nimi může stýkat.

Nicméně současné návrhy Barnevernetu, podle kterých by paní Michalákové o své děti definitivně přišla, jsou nehorázné. Vypadá to tak, jako by se norská sociálka chtěla mstít české matce za to, že si dovolila na svoji kauzu upozornit veřejnost.  Není totiž jediný důvod, proč by naopak nemělo dojít k vrácení dětí jejich biologické mámě.

Tomuto případu se usilovně věnuje europoslanec Tomáš Zdechovský, který také navštívil Norsko, setkal se s paní Michalákovou a mimo jiné zjistil, že pracuje jako vychovatelka v mateřské škole, kde se stará o cizí děti. Je logické, že když zvládá tuto práci, pak nemusí být obavy, že by se dostatečně nevěnovala vlastním synům.

Přesto však existuje šance, že tato kauza nakonec dobře dopadne. „Donedávna nekritický postoj drtivé většiny Norů k norské sociálce se pomalu mění. Víc než kdykoli předtím jsou slyšet kritické hlasy z řad laické i odborné části norské veřejnosti. Přes sto norských právníků, psychologů a dalších odborníků pohybujících se v oblasti problematiky ochrany dětí podepsalo petici za změnu systému ochrany ohrožených dětí,“ objasnil již dříve na blogu iDNES Zdechovský.

Zklamáním je však postup ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové, která setrvale nevěnuje tomuto případu dostatečnou pozornost. To dokázala i v nedávné debatě v Poslanecké sněmovně, když matce dětí vytkla, že si v této skandinávské zemi nepodala žádost o svěření dětí do péče. Problém je ovšem v tom, že norské zákony něco takového neznají. Čili svým výstupem dosvědčila hrubou neznalost problematiky, což je ovšem na postě, který zastává, vážné selhání.

Pokud by však norská neústupnost trvala i nadále, pak by česká strana měla sáhnout k radikálnímu řešení -vzít oba hochy pod diplomatickou ochranu.     

Autor: Jan Ziegler | sobota 19.9.2015 13:10 | karma článku: 28,90 | přečteno: 682x