Nemocnicím chybí krev, prosba dárcům, pomozte

Zdravotnická zařízení postupně obnovují plánovanou péči a vrací se k normálnímu provozu. Některá však zůstávají v nouzovém režimu, protože jim chybí krev. Možná i proto, že dárci se bojí koronaviru.

„Problém je v tom, že transfúzní stanice v současné době zásobují krví především velké nemocnice a na ty menší se jí tolik nedostane,“ řekl primář jedné středočeské nemocnice (jeho totožnost je autorovi známá), která také kvůli nedostatku této drahocenné tekutiny, musela odložit zahájení běžného provozu.

Ilustrační foto

Jednou z příčin je možná fakt, že se někteří dárci mají obavy z odběru kvůli možné nákaze koronavirem. Podle webu seznamzpravy.cz však mohou zůstat klidní. Riziko přenosu COVID-19 transfuzí je zatím pouze teoretické a pravděpodobně minimální. Dárci jsou také při odběrech chráněni. Pokud tedy dárcům nebrání zdravotní problémy, ať přijdou darovat krev, aby nemocnice mohly co nejdřív zahájit plánované operace.

Není možné žít jenom koronavirem. Ve zdravotnictví musí být co nejdřív zahájen běžný provoz, protože jeho další odkládání by mohlo vést i k ohrožení lidských životů. Jak již připomněli někteří odborníci, lidé více než na koronavirus umírají na onkologické a kardiovaskulární choroby. Nemůžeme připustit, aby kvůli přehnaným obavám z koronaviru byly lidské životy ohroženy z jiných příčin.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/koronavirus-je-bezpecne-darovat-krev-a-hrozi-riziko-prenosu-viru-covid-19-101325

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/nemocnici-v-brandyse-nad-labem-hrozi-konkurz-lekari-houfne-odchazeji.A111118_1686465_praha-zpravy_sfo

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 23.4.2020 11:12 | karma článku: 12,97 | přečteno: 387x