Návrh ODS na pomoc živnostníkům je lepší než vládní

Občanští demokraté navrhují, aby všichni živnostníci dostali jednorázovou pomoc od státu 30 tisíc korun. To považuji za daleko lepší řešení, než to, které připravila vláda.

Pod velkou vlnou kritiky se ocitl návrh ministerstva financí na pomoc osobám samostatně výdělečně činným. Podle něj, jak bylo zveřejněno na webu iDNES.cz, mají mít OSVČ na tuto vládní podporu, kvůli opatřením proti šíření koronaviru nárok, jestliže jejich příjmy byly v letošním prvním čtvrtletí o 10% nižší než ve stejném období minulého roku. Zároveň jejich hrubé příjmy za celý loňský rok musely být aspoň 180 tisíc korun. Řada živnostníků ovšem tento nápad ostře zkritizovala.

Předseda ODS Petr Fiala

Zástupci ODS uvedli, že vládní návrh nelze považovat za pomoc, ale za výsměch drobným podnikatelům. Dokonce i premiér Andrej Babiš připustil, že se výtvor z dílny ministerstva financí musí změnit a to je dobře. Skutečně je třeba vymyslet způsob, jak peníze co nejrychleji dostat k příjemcům. Občanští demokraté navrhují, aby žádosti o státní podporu mohli živnostníci podávat on-line, což je ideální i z hlediska epidemie koronaviru, protože lidé by nemuseli na úřady, ale vše by si vybavili ze svého počítače.

Návrh ODS je logičtější už z toho důvodu, že nikdo neví jak se bude vyvíjet situace OSVČ v příštích měsících. Mnozí živnostníci, kteří si zatím vydělávají dost peněz, mohou přijít o svůj job v příštích měsících. Avšak podle vládního návrhu by žádné odškodnění nedostali.

A proč by měli být drobní podnikatelé odškodnění?. Oni se nebáli postavit na vlastní nohy, na rozdíl od zaměstnanců nemají garantovaný pravidelný měsíční příjem, stává se často, že zákazník neproplatí fakturu, nemají placenou nemocenskou a nemají nárok na dovolenou. Poctivé podnikání je riskem, který také nemusí vyjít. Mnozí živnostníci se dostali do potíží kvůli koronavirové nákaze, nikoliv vlastní vinou. Proto si myslím, že jednorázová částka 30 tisíc korun je přiměřenou náhradou za způsobené problémy. Peníze se v státním rozpočtu najít dají, stačí odbourat některé nesmysly, například dopravu seniorů a studentů zdarma, která ročně stojí miliardy korun. 

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/koronavirus-vlada-pomoc-osvc-schillerova-ods-babis.A200402_113210_domaci_kop?utm_source=facebook&utm_medium=sharecd&utm_campaign=desktop

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 2.4.2020 17:59 | karma článku: 15,59 | přečteno: 783x