Nádherná hradozámecká výstava nabízí unikátní exponáty

Najít krásu hradů a zámků v naší vlasti na jednom místě, to se nepodaří jen tak. Tuto výjimečnou příležitost nyní nabízí v Jízdárně Pražského hradu výstava Hrady a zámky objevované a opěvované, kterou pořádá Národní památkový ústav České republiky. Výstava provází tisíciletou historii českých zemí a nabízí šest set významných a v některých případech mimořádně unikátních exponátů.  

Hned u vstupu do expozice vidí návštěvník původní mohutnou bránu hradu Karlštejna, která pochází z poloviny 14. století a jistě pamatuje i návštěvy císaře Karla IV., Otce vlasti blahé paměti. Doba jeho panování patří k nejvýznamnějším v historii našich zemí a podle některých průzkumů veřejného mínění byla vůbec nejlepší, co nás kdy potkalo. A byl to dobrý nápad připomenout tuto slavnou éru návštěvníkovi hned na začátku.

Výstava je rozdělena do deseti etap, které provázejí příchozího od dob Velkomoravské říše a založení Pražského Hradu až po dvacáté století. Oceňují tuto výbornou koncepci, kdy se lidé přesunují od dob nejstarších až po nejnovější. Mezi exponáty je také hodně loveckých a vojenských zbraní a právě na nich je možné vnímat rozvoj řemeslné zručnosti našich předků. Třeba taková lovecká kuše jistě musela umět hlavně skolit zvěř. Nicméně v době gotické byly tyto zbraně prakticky jenom techniky účelové, kdežto později v renesanci se z nich stávala i překrásná umělecká díla vykládaná třeba slonovinou.

Je dobře, že výstava připomíná i historika a středoškolského profesora Augusta Sedláčka, který podstatnou část svého života prožil v jihočeském Písku. Právě on se svým monumentálním dílem Hrady, zámky a tvrze království českého přiblížil lidem tyto významné stavby.

Za nejvýznamnější přínos výstavy považuji fakt, že díky exponátům z desítek českých, moravských a slezských hradů a zámků si návštěvníci uvědomí, jaké v našich zemích máme úžasné skvosty. A také vidět na jednom místě relikviář svatého Maura z hradu Bečov nad Teplou, prakticky druhou nejvzácnější památku po korunovačních klenotech u nás, dále vzácné gotické Obrazy Mistra Theodorika, dvorního to malíře císaře Karla IV., krásnou renesanční mříž ze studny na zámku Jindřichův Hradec a z moderní doby pro změnu automobil Benz z roku 1913 patřící knížeti Karlu V. ze Schwarzenberga z orlické větve rodu, který dokazuje, že šlechta nebyla zpátečnická, ale využívala vymožeností moderní doby, je opravdu mimořádnou příležitostí, kterou stojí za to nepromeškat. Tato výstava je totiž vynikající a už nyní lze říct, že bude patřit k událostem roku 2015.

Výstava

Hrady a zámky objevované a opěvované

Jízdárna Pražského hradu

Otevřeno denně 10 – 18 hodin

Trvá do 15. března        

http://www.npu.cz/hrady-objevovane/

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 15.1.2015 10:28 | karma článku: 7,70 | přečteno: 390x