Nacistické vraždy Židů jsou výstrahou pro současnost.

Byla to hrůza, když před 76 lety zavraždili nacisté ve vyhlazovacím lágru Osvětimi – Birkenau během jedné noci na 3700 Židů. Protižidovská nenávist hlavně mezi Araby a muslimy je však bohužel stále živá.

Lidé pocházejí převážně z českých zemí umírali v oné tragické noci z 8. na 9. srpna jenom proto, že nevyhovovali tzv. norimberským rasovým zákonům. Celkem bylo nacisty zavražděno na šest milionů Židů. Bylo to něco tragického, když lidé, kteří nic neudělali, nikoho nezabili, neoloupili, přišli o život jen kvůli tomu, že byli Židé. To bylo ve 20. století něco neuvěřitelného, strašlivá hrůza, a přiblížili se k tomu akorát komunisté, kteří vraždili lidi kvůli nesprávnému třídnímu původu.

Pochod proti antisemitismu - ilustrační foto

O vině hitlerovského Německa na těchto hrůzách a plánech na tzv. konečném řešení židovské otázky nelze pochybovat. Ovšem na antisemitských výtržnostech se podíleli i Češi. Tak tomu bylo například v Brně, kde na jaře a v létě 1939 přepadali členové českých fašistických gard společně s nacisty místní Židy, které surově tloukli obušky, boxéry a dalšími předměty. Židé byli brutálně vyháněni z kaváren a dalších veřejných míst. Vrcholem pak byl incident v kavárně Esplanáda 15. srpna, kam vtrhly tyto násilnické hordy a mlátily každého hosta s židovskou hvězdou na oděvu. Jednoho návštěvníka ubily k smrti a dalších dvanáct jich muselo být převezeno do nemocnice s těžkými zraněními. Podobné protižidovské pogromy se konaly i v Českých Budějovicích, Jihlavě a dalších městech. Je však třeba zdůraznit, že na české straně se jich zúčastnily řádově desítky a v Brně možná sto až dvě stě lidí. Čili se jednalo o zlomek českého obyvatelstva. Je také zajímavé, že tito čeští fašisté se před vznikem Protektorátu Čechy a Morava okázale hlásili k vlastenectví, spíše ovšem předstíranému, a byli silně protiněmečtí. Po 15. březnu 1939 najednou obrátili o sto osmdesát stupňů.

Tyto hrůzy je nutné si stále připomínat a vzpomínky lidí, kteří kruté poměry v koncentračních táborech přežili, ať jsou výstrahou i pro současnost a budoucnost. Něco tak otřesného se již nesmí opakovat.

Antisemitismus však naneštěstí není mrtvý. Arabské země, například Sýrie a Egypt z nenávisti k Izraeli záměrně a vědomě ukrývali nacistické válečné zločince, kteří se přímo podíleli na vyhlazování Židů. Prezident tzv. palestinské samosprávy Mahmúd Abbás před časem prohlásil, že Židé si za holokaust mohli sami kvůli svým lichvářstvím a finančním spekulacím. Takový Joseph Goebels by měl z takové řeči radost. No, a ve fanaticky islamistickém Íránu je popírání holokaustu běžnou záležitostí a společenskou normou.

Bohužel, trapných protižidovských výstřelků není ušetřena ani Česká republika. Tak kandidát do Senátu za Piráty Tomáš Tožička „ozdobil“ před lety izraelskou vlajku hákovým křížem. Je smutné, že si ho členové této politické strany zvolili jako svého lídra pro letošní volby do horní parlamentní komory. Ti, co hlásají antisemitismus, musejí být pro všechny slušné lidi, nepřijatelní a nevolitelní.

https://www.irozhlas.cz/veda-technologie/historie/nacismus-zide-antisemitismus-masove-vrazdeni-obcane-ceskoslovensko_2003091113_aur?fbclid=IwAR0IvsDIYAAUXDRpHgHnCQqRTIBeYonj6KFyNqXtQsD9ypD28nEwa_ZvB44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 9.3.2020 18:54 | karma článku: 27,39 | přečteno: 811x